S-a stabilit plafonul prețului gazelor în Uniunea Europeană. Acordul a fost anunțat, ce înseamnă pentru România

Badea Violeta, Diana Dumitrache 20.12.2022, 23:20
S-a stabilit plafonul prețului gazelor în Uniunea Europeană. Acordul a fost anunțat, ce înseamnă pentru România

Miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord asupra unui plafon al prețului la gaze, după săptămâni întregi de discuții pe marginea acestui subiect. Iată de când intă în vigoare acest mecanism și ce înseamnă pentru România!

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze

După o serie de discuții, miniștrii energiei din UE au convenit asupra unui plan de plafonare a prețului la gaze. Astfel, oficialii au căzut de acord că măsura este una perfect necesară, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa.

„Misiune îndeplinită”, a declarat ministrul ceh al comerțului și industriei, Jozef Síkela, care a prezidat discuțiile dintre miniștrii energiei, adăugând că negocierile nu au fost deloc ușoare.

Mecanismul va intra în vigoare începând cu jumătatea lunii februarie a anului viitor. Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au agreat un plafon de 180 de euro pe MWh, pentru gazele naturale de pe piața de referință, de la Amsterdam.

„Mecanismul va fi activat dacă două condiții sunt îndeplinite. Prima, prețul gazului TTF trece de 180 de euro pe MWh pentru trei zile consecutive.

A doua, diferența între gazul TTF și gazul natural lichefiat de pe alte piețe globale este mai mare de 35 de euro pentru aceeași perioadă. După ce mecanismul este activat, va rămâne așa pentru cel puțin 20 de zile lucrătoare.”, a mai precizat Jozef Síkela.

Potrivit liderilor europeni, acest plafon ar trebui să aibă un efectiv pozitiv și asupra tarifului energiei electrice, în condițiile în care prețul ridicat al gazului a pus presiune și pe electricitate, în acest an.

Citește și Ce se ascunde în spatele mecanismului de plafonare a prețului la gaze în UE? Bogdan Glăvan: „Se așteaptă la ceva în viitor”!

Plafonarea pretului la gaze in UE 1
Plafonarea pretului la gaze in UE

Ce înseamnă acest mecanism pentru România

Pentru țara noastră, limita de 180 de euro impusă de UE, pentru tranzacțiile angro, s-ar aplica doar pentru importuri. Pentru gazul produs în România, există deja un plafon, valabil până în luna aprilie a anului 2025.

Amintim că producătorii naționali au posibilitatea de a vinde către furnizori cu cel mult 150 de lei pe MWh, adică 30 de euro, deci mult mai puțin față de plafonul european.

Citește și 83,3 miliarde de euro, cheltuite de Germania pentru plafonarea preţurilor gazelor şi electricităţii. Proiectul va intra în vigoare la începutul lui 2023!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...