S-a ales praful de Astoria, investiția de 600 de miliarde de lei vechi a CFR-ului. Imaginile din pădurea Snagov amintesc de Cernobîl. Foto exclusiv

Ana Anitoiu 16.03.2021, 17:19

S-a ales praful de Astoria, investiția de 600 de miliarde de lei vechi a CFR-ului, de pe vremea când Mihai Necolaiciuc era șef al Societății Naționale a Căilor Ferate Române. Fotoreporterii Impact.ro au fotografiat complexul. Imaginile surprinse în pădurea Snagov amintesc acum de zona roșie de la Cernobîl.

Cum arată complexul Astoria al CFR-ului, în care s-au investit 600 de miliarde de lei vechi

Complexul Astoria a fost prilejul cu care Mihai Necolaiciuc și-a făcut de cap, pe vremea când se afla la conducerea societății. El a devalizat CFR-ul și a investit aproximativ 600 de miliarde de lei vechi în acest punct turistic aflat în pădurea Snagov. Acum, suma imensă s-a dus pe apa sâmbetei. Totul se află într-o stare de degradare.

După cum se vede în imaginile ce au fost surprinse de fotoreporterii Impact.ro, complexul Astoria arată mai degrabă ca zona roșie de la Cernobîl. Felinarele au dispărut, piscina nu duce deloc cu gândul la voie bună, iar în punctul medical se află un mic depozit. În plus, toaletele au rămas fără chiuvete, iar hârtia igienică lipsește. Mizeria este ca la ea acasă. Acum, doar gardurile cu logoul CFR mai amintesc de perioada ”de glorie”, când Necolaiciuc făcea investiții masive în complex, la prețuri exorbitante.

S-a ales praful de Astoria, investitia de 600 de miliarde de lei vechi a CFR-ului. Imaginile din padurea Snagov amintesc de Cernobil. Foto exclusiv
Complexul Astoria

Lumânare de 5,1 milioane lei și pilotă de pat de 120 milioane lei pentru Complexul Astoria

Investițiile ce au fost făcute pentru Complexul Astoria, sub conducerea lui Mihai Necolaiciuc, au fost incredibile. S-au cumpărat obiecte banale la prețuri uluitoare. Între acestea s-au numărat o lumânare ce a costat 5,1 milioane de lei, o pilotă de pat în valoare de 120 de milioane de lei, o oglindă de 48 de milioane de lei și o masă de 113 milioane de lei. Acești bani proveneau din impozitele luate salariaților CFR.

Acești bani ar fi trebuit să fie virați la fondurile speciale ale bugetului de stat – șomaj, asigurări sociale sau CAS. Însă, fosta conducere a CFR a decis să nu plătească aceste fonduri, ci să redirecționeze banii pentru ”modernizarea” complexului de la Snagov, potrivit hotnews.ro. Manevrele pe care Mihai Necolaiciuc le-a făcut în perioada 2002-2003 i-au adus acestuia o condamnare la închisoare.

Cum recuperează statul daunele provocate de Mihai Necolaiciuc

În total, Mihai Necolaiciuc, în vârstă de 69 de ani, al cărui nume a fost implicat în mai multe dosare penale, a stat la închisoare timp de șase ani, dintre care doi ani și șase luni în SUA, perioada respectivă fiindu-i scăzută atunci când s-au aplicat pedepsele din România, potrivit g4media.ro.

Mihai Necolaiciuc s-a trezit cu un sechestru pe un apartament din Câmpulung Moldovenesc și pe sume modice de pe câteva carduri bancare. În plus, statul român a decis să își ia banii înapoi din pensia fostului șef al Societății Naționale a Căilor Ferate Române (SNCFR), dar și cu o poprire pe pensie. Totuși, ar fi nevoie să treacă mult timp, câteva sute de ani, pentru ca el să își plătească daunele stabilite de instanțe, prin sentințe definitive, în dosarele sale penale. În total, el are de achitat aproximativ 115 milioane de lei împreună cu alte opt persoane și 7,2 milioane de lei singur.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...