Rusia, avertisment pentru două țări din Europa care vor să adere la NATO. „Poziția de securitate s-a schimbat fundamental”

Ana Anitoiu 13.04.2022, 17:33
Rusia, avertisment pentru două țări din Europa care vor să adere la NATO. „Poziția de securitate s-a schimbat fundamental”

Rusia a lansat un avertisment pentru două țări din Europa care vor să adere la NATO. Una dintre ele a anunțat, miercuri, că va lua în câteva săptămâni o decizie referitoare la posibila integrare în Alianța Atlanticului de Nord. Administrația Vladimir Putin a reacționat la aceste planuri.

Două țări din Europa vor să facă parte din NATO

Mai exact, Finlanda a anunțat, miercuri, că va lua o hotărâre peste câteva săptămâni în privința unei posibile candidaturi pentru aderarea la NATO. Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus că aceasta este o reacție la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Anterior, o declarație similară a fost făcută de oficiali suedezi.

„Nu există altă modalitate de a avea garanţii de securitate decât în cadrul apărării şi disuasiunii comune garantate de Articolul 5 al NATO. Diferenţa între a fi partener şi a fi stat membru este foarte clară”, a spus prim-ministrul Finlandei, cu ocazia unei întrevederi cu omologul său din Suedia, Magdalena Andersson, care nu a exclus posibilitatea ca și țara sa să adere la NATO.

Rusia, avertisment pentru doua tari din Europa care vor sa adere la NATO
Vladimir Putin

Unul dintre liderii Partidului Social-Democrat suedez, Tobias Baudin, care până acum se opunea integrării Suediei în NATO, a declarat la rândul lui că în momentul în care Ucraina a fost invadată de Rusia, poziția de securitate a țării sale s-a schimbat fundamental.

Potrivit unor oficiali NATO citați de CNN, discuțiile despre aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Atlanticului de Nord au devenit extrem de serioase după ce Rusia a început un război în Ucraina. Înalți oficiali ai Departamentului de Stat al SUA au spus că acest subiect a fost discutat la reuniunea ministerială a aliaților de săptămâna aceasta, la care au participat miniștrii de externe de la Stockholm și Helsinki.

Avertismentul Rusiei pentru cele două țări care vor să adere la NATO

Pe de altă parte, administrația Vladimir Putin a avertizat că o eventuală aderare a Suediei şi Finlandei la NATO va avea consecinţe în materie de securitate. Săptămâna trecută, Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să „reechilibreze situaţia” dacă cele două țări devin membre ale Alianței Atlanticului de Nord.

„Am spus în repetate rânduri că alianța în sine este mai mult un instrument de confruntare. Aceasta nu este o alianță care oferă pace și stabilitate, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, Dmitri Peskov.

Înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze o „operațiune militară specială” în Ucraina, Rusia a criticat intenția Kievului de a adera la NATO. Alianța Nord-Atlantică a precizat că nu are planuri să atace Moscova și că intențiile sale sunt doar defensive.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...