Când va lua Finlanda decizia de a adera la NATO. Anunțul premierului de la Helsinki

Beatrice Dumitru 13.04.2022, 15:16
Când va lua Finlanda decizia de a adera la NATO. Anunțul premierului de la Helsinki

Finlanda a respins de-a lungul timpului ideea de a adera la NATO pentru a nu provoca Moscova. Dar țara scandinavă împarte o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia și a fost invadată în 1939 de Uniunea Sovietică. Agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, a determinat Finlanda și Suedia să renunțe la neutralitate.

Finlanda, despre decizia de a adera la NATO

Sondajele de opinie recente au arătat că 84% dintre finlandezi consideră că Rusia reprezintă o „amenințare militară majoră”, în creștere cu 25% față de anul trecut. După ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina pentru a opri extinderea NATO, Finlanda a anunțat că ia în calcul să devină membră a Alianței Nord-Atlantice.

În acest context, premierul Finlandei Sanna Marin a anunțat că țara sa va lua o decizie cu privire la cererea de aderare la NATO în cel mai scurt timp și a adăugat că își dorește să aibă un consens în cadrul parlamentului finlandez. De asemenea, ea a subliniat că nu există un orar fix, dar că „totul s-a schimbat odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Când va lua Finlanda decizia de a adera la NATO. Anunțul premierului de la Helsinki
Suedia și Finlanda vor să adere la NATO.

Cred că se va întâmpla destul de repede. Se va întâmpla în săptămâni, nu în luni. Toate grupurile parlamentare, dar și președintele vor avea ocazia să ia decizia în săptămânile următoare”, a declarat Sanna Marin, citată de Euronews.

Premierul Finlandei, discuție cu omologul său din Suedia

Premierul finlandez a călătorit la Stockholm pentru a se întâlni cu omologul său suedez Magdalena Andersson, pentru a discuta problema aderării la Alianța militară transatlantică. Partidul lui Andersson, social-democrații, a început o dezbatere internă pentru a decide dacă Suedia ar trebui să adere la NATO.

Acesta este un moment important în istorie. Peisajul de securitate s-a schimbat complet. Trebuie să ne gândim la ce este mai bine pentru Suedia pentru securitatea și pacea noastră”, a spus magdalena Andersson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat că decizia Finlandei de aderare la NATO „nu va îmbunătăți” situația securității în Europa, iar parlamentarul rus Vladimir Dzhabarov a adăugat că acest lucru ar însemna „distrugerea țării”.

La numai câteva ore după acest avertisment, Rusia a început să mute arme grele, inclusiv sisteme de rachete, la granița cu Finlanda.

Urmăriți Impact.ro și pe