Românul pe care îl fura Elena Ceaușescu. Ce a ‘binevoit’ să îi ofere la schimb, iar el nici nu a vrut să audă

Cristian Cojocaru 01.02.2021, 20:39
Românul pe care îl fura Elena Ceaușescu. Ce a ‘binevoit’ să îi ofere la schimb, iar el nici nu a vrut să audă

Unul dintre cei mai importanți oameni de știință din România este totodată și românul pe care îl fura Elena Ceaușescu. Soția dictatorului era și principala beneficiară ale invențiilor acestuia, din cauza slăbiciunii pe care inventatorul o avea față de ea.

Elena Ceaușescu îl fura pe românul care să își pună invențiile în slujba comunismului

Este vorba despre orădeanul Ernest Váradi, un foarte mare om de știință și inventator al României. Multe dintre aceste invenții au fost donate comuniștilor, iar principalul beneficiar a fost însăși soția dictatorului Nicolae Ceaușescu. O fire introvertită și foarte pasionat de știință, inventatorul s-a născut pe 15 februarie 1910, în Oradea.

Omul de știință provenea dintr-o familie de intelectuali, iar tată acestuia, Edmund, a fost avocat. Mai mult de treizeci de ani, Edmun a făcut parte din conducerea Baroului Oradea, iar pentru câțiva ani, a fost chiar președinte. O persoană cunoscută, Edmund Váradi a apărut în presa din acele timpuri datorită contribuției sale la redactarea Constituției Franței și a Codului Penal al Ungariei.

Mama lui Ernest Váradi provenea dintr-o familie de nobili și deținea mii de hectare de pământ precum și herghelii de cai și fabrici, printre care și fabrica de sticlă din Turda. Ernest Váradi a terminat Liceul Evreiesc din Oradea iar părinții dorea ca acesta să urmeze o carieră de economist. Tânărul a ales să se înscrie la un concurs de chimie obținând locul întâi și a decis să se înscrie la Politehnica din Dresda.

„Ştiţi de ce am îndrăgit chimia? Pentru că esenţa ştiinţelor exacte şi experienţele sunt independente de reacredinţă şi prostia omenească” Ernest Váradi.

După ce și-a amenajat propriu laborator în 1941, acesta a făcut mai multe descoperiri. Așa a ajuns să colaboreze cu specialiștii care lucrau în laboratoarele din Germania și Elveția, care au dezvoltat o gamă largă de asfalturi colorate. Pe lângă această inovație, echipa a reușit să înlocuiască baițul  necesar fabricilor de mobilă dar și să dezvolte produse de cosmetică și băuturi spirtoase din bitum.

Ernest Váradi a inventat și polimerii însă a cedat descoperirile Elenei Ceaușescu
Ernest Váradi a inventat și polimerii însă a cedat descoperirile Elenei Ceaușescu

Descoperirea care l-a adus în fața lui Stalin

Deși a lucrat la multe invenții, cea mai cunoscută descoperire este uleiul polar. Acesta rămânea în stare fluidă chiar și la -63 de grade Celsius, fiind utilizat în premieră de către ruși pentru a survola zona Polului Nord. Pentru această magnifică descoperire, Ernest Váradi a primit Ordinul Muncii clasa a III-a și a fost laureat al Premiului de Stat din 1953, unde s-a întâlnit cu însuși Stalin pentru a fi recompensat.

Tot el a inventat și polimerii însă a cedat descoperirile Elenei Ceaușescu. În semn de recunoștință pentru meritele pe care le-a primit ea însăși pentru descoperirile românului, a decis să îi acorde funcția de director general al Institutului de Cercetări în Chimie. Ernest Váradi a refuzat însă acest lucru ca și celelalte care au mai urmat. Omul de știință ar fi realizat peste 70 de invenții, din nefericire însă, doar câteva au fost înregistrate la OSIM.

Deși a avut parte de merite deosebite și o minte strălucită, tăcerea acestuia a intervenit după ce, în cel de-Al Doilea Război Mondial, toată familia i-a fost deportată la Auschwitz, pierzându-și atât părinții cât și soția și cei doi băieți. Fostul director adjunct al întreprinderii unde a lucrat Ernest Váradi, Emil Merlușcă, spunea că inventatorul era deseori chemat la București dar nimeni nu știa de ce.

„Când visa ceva noaptea, se trezea şi mergea în laborator în pijama“, a povestit Merluşcă.

Ernest Váradi a decedat în anul 1997 dorind ca o mare parte din ceea ce rămâne în urma sa, să ajungă la bătrânii și copiii nevoiași. Laboratorul său a dispărut de pe fața pământului în urma unui incendiu iar toată arhiva de documente a fost distrusă. ”Einsteinul Bihorulu” asa cum a fost numit, a fost făcut cetățean de onoare postum al Oradei, în septembrie 2005.

Urmăriți Impact.ro și pe