Top 5 Inventatori care te vor face să fii mândru că ești român

Redacția IMPACT 30.11.2020, 18:21
Top 5 Inventatori care te vor face să fii mândru că ești român

Top 5 Inventatori. Astăzi e ziua națională a României, astfel că noi ți-am pregătit un top cu cei mai importanți inventatori români. Să-i dăm bătaie.

Top 5 Inventatori care te vor face să fii mândru că ești român

  1. Ana Aslan

Secretul tinereții a fost descoperit de o româncă. Ana Aslan e renumită pentru cremele pe care în prezent le găsești cu numele Gerovital. În 1952 prepară vitamina H3, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan, avea să devină cunoscut în întreaga lume. Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienți cu nume celebre: Tito, Charles de Gaulle, Pinochet, Charlie Chaplin și diverși alți demnitari și membri ai caselor regale. Și John Kennedy, președinte american, a folosit Gerovital pentru o afecțiune a coloanei vertebrale.

  1. Nicolae Paulescu

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli cornice. Afectează aproximativ 5% din populaţia planetei, iar tratamentul acestei boli se bazează și pe invenţia lui Nicolae Paulescu.

În 1921, românul a descoperit că nivelul glucidelor din organism este determinat de insulină, un hormon secretat de pancreas. În momentul în care nivelul insulinei din organism scade sau dispare complet, nivelul glucidelor creşte şi determină apariţia diabetului.

Paulescu este cel care a demonstrat eficiența acestei substanțe în reducerea hiperglicemiei și a folosit insulina în tratarea diabetului. Totuși, Frederick Banting și Charles Best aveau să primească în 1922 Premiul Nobel pentru această invenție. Pierderea lui Paulescu se datorează și unui articol publicat într-o revistă belgiană de specialitate. El n-a numit acest hormon artificial insulină, ci pancreină. Apoi, în 1916, pe când se afla în stadiul final al cercetării, trupele germane ocupaseră Bucureștiul. El n-a avut astfel rezultatele finale, dar canadienii au reușit să îi folosească experimentul pentru a crea insulina injectabilă.

  1. Petrache Poenaru

Stiloul, un instrument atât de uzual, a fost inventat tot de un român. Născut în 1799, Poenaru a fost un inginer şi matematician care s-a preocupat de organizarea învăţământului naţional, însă este recunoscut în întreaga lume pentru tocul cu rezervor pe care l-a inventat. Numele oficial al dispozitivului care ulterior avea să fie cunoscut drept stilou este “stilou portabil fără sfârşit alimentat cu cerneală”.

  1. Ioan Cantacuzino

Pe parcursul activităţii sale, Cantacuzino a inventat vaccinul antiholeric (cunoscut şi ca Metoda Cantacuzino), iar în timpul Primului Război Mondial a contribuit la combaterea unei mari epidemii de tifos.

Datorită lui Cantacuzino, România a devenit a doua ţară din lume care a introdus vaccinarea nou-născuţilor împotriva tuberculozei. În campania din 1913 a condus prima vaccinare antiholerica masivă în focarele infecțioase, cunoscută în știință ca „Marea experiență românească”, care a salvat multe mii de vieți, și a inițiat măsurile de combatere a epidemiei de holeră. Pe baza cercetărilor desfășurate în această direcție, medicul a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, numită “Metoda Cantacuzino”, folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră.

Înainte de locul întâi, iată alți inventatori români care au contribuit la evoluția umanității.

Ștefan Odobleja, Anastase Dragomir, Nicolae Vasilescu Karpen

  1. Henri Coandă

Henri Coandă este cunoscut în principal datorită avionului cu reacție inventat în 1910 și care, tot în același an, a fost prezentat la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris. Roșu, fără elice, cu o plăcuță pe care scria „Coanda-1910”, având două aripi duble și un singur loc, avionul a stârnit interesul tuturor vizitatorilor, mai ales că era diferit de ceea ce ei numeau „avion” până atunci.  În timpul expoziției a avut loc și primul zbor cu un avion  echipat cu motor cu reacție datorită demonstrației accidentale a lui Henri Coandă. În timp ce acesta verifica motorul avionului, acesta  și-a luat zborul  și a aterizat forțat din cauza că Henri a pierdut controlul.

Asta a fost lista noastră. Pe tine ce români te fac să te simți mândru. Lasă-n comentarii părerea ta și nu uita. Share masiv.

Urmăriți Impact.ro și pe