Românii trebuie să mai aștepte până își vor schimba buletinele. Motivul e unul cu adevărat de râs

Stan Filon 28.07.2021, 12:56
Românii trebuie să mai aștepte până își vor schimba buletinele. Motivul e unul cu adevărat de râs

Românii mai au de așteptat până să intre în posesia noilor cărți electronice de identitate, iar motivul este unul tipic românesc. România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021, conform reglementărilor UE, dar acest lucru este imposibil să fie pus în practică.

Românii trebuie să mai aștepte până își vor schimba buletinele

Așadar, românii nu vor avea cu siguranță cărți electronice de identitate, începând cu data de 2 august 2021, așa cum a cerut Uniunea Europeană, deoarece Imprimeria Națională de-abia organizează prima licitație pentru acest proiect de amploare.

Instituția de stat vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate și trebuie să mai organizeze o licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

Romanii trebuie sa mai astepte pana isi vor schimba buletinele
Romanii trebuie sa mai astepte pana isi vor schimba buletinele

Ce va conține noua carte de identitate

Noul act de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului. Acesta va mai conține prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului. Mai exact, cartea de identitate va conține imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat, în luna aprilie din acest an, pentru HotNews.ro, că România este obligată de Regulamentul (UE) 2019/1157 să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021.

Cât costă o carte de identitate

Tot atunci, MAI explica faptul că “instituţia abilitată de lege cu producerea cărților electronice de identitate, achiziționarea echipamentelor şi produselor software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, asigurarea comunicaţiilor şi serviciilor necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software este Compania Naţională Imprimeria Naţională. (..) Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”.

Data limită se pare însă că va fi depășită, deoarece Imprimeria a lansat o licitație în acest sens abia săptămâna trecută. Contractul pus la bătaie este în valoare de 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea de carduri din policarbonat (documente de identitate). Impremieria a precizat pentru hotnews.ro că nu se cunoaște încă prețul unei cărți electronice de identitate.