”Românii nu vor mai putea călători în străinătate fără acest act”. Declarația surpriză a șefului de la Digitalizare. MAI îl contrazice

Ioana Bucur 15.04.2021, 14:46
”Românii nu vor mai putea călători în străinătate fără acest act”. Declarația surpriză a șefului de la Digitalizare. MAI îl contrazice

Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), a dezvăluit că românii nu vor mai putea călători în străinătate fără acest act. Declarație contrazisă, însă, de Ministerul Afacerilor Interne. Ce spun autoritățile.

Românii nu vor mai putea călători în străinătate fără acest act

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR) a făcut un anunț ce i-ar putea nemulțumi pe mulți. La cea de-a 25-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor, Octavian Oprea a explicat că românii nu vor mai putea călători în străinătate fără acest act, referindu-se la beneficiile de care se vor bucura cei care vor opta pentru cartea de identitate electronică.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a explicat Oprea.

Oprea a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma de software centralizată PSCID. Prin acest două instrumente, cu o logare unică, la fel cum se întâmplă cu Facebook sau Gmail, fiecare cetățean român va putea naviga pe toate platformele de e-Guvernare din țară.

„(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică”, a adăugat președintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

Totul despre cartea de identitate electronica. Ce date va contine si la ce va putea fi folosita de romani
Cartea de identitate electronica

Cei care vor opta pentru cartea de identitate electronică vor avea o serie de beneficii. Ea nu va fi obligatorie, însă cei care o vor refuza și vor dori să primească în continuare o „simplă bucată de plastic”, trebuie să știe că nu vor mai putea călători în afara granițelor țării în baza ei.

„Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful ADR, potrivit Agerpres.

Ce spune Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pare să contrazică declarațiile lui Octavian Oprea. Instituția a precizat, recent, că regulamentul Uniunii Europene acceptă folosirea alternativă a pașaportului pentru călătoriile în interiorul UE, în cazul celor care vor alege să primească cartea de identitate simplă.

„Cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români. În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune”, a transmis, în data de 9 aprilie, pentru HotNews, Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD) din cadrul MAI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...