EXCLUSIV

Românii, puternic afectați de importurile din Ucraina. Este revoltă în toată țara: „Suntem speriați”

Gabriela del Pupo 25.04.2023, 11:44
Românii, puternic afectați de importurile din Ucraina. Este revoltă în toată țara: „Suntem speriați”

Nu doar agricultorii au fost puternic afectați de războiul din Ucraina și facilitățile pe care le-au primit transporturile de produse pe teritoriul României. Atât pescarii de la Marea Neagră, cât și reprezentanții piscicultorilor spun că ar fi necesară intervenția statului prin subvenții. Din păcate însă chiar la nivel european piscicultorii nu beneficiază de aceleași avantaje și ajutoare ca fermierii. Impact.ro a stat de vorbă cu Cătălin Platon, președintele Romfish, care spune că peștele din Ucraina vine la prețuri foarte mici, în timp ce în România seceta, prețul carburanților sau alte cheltuieli curente au afectat costurile de producție.

„Dacă ai rupt legătura sau ai cantitate mai mică, asta se vede în marfa de peste 2-3 ani”

Problema s-a rezolvat parțial prin subvenții la carburanți dar nu se anunță un an bun pentru piscicultorii români. Polonia a dat bani pentru fermierii piscicoli, pe o formulă simplificată, 9 % din cifra de afaceri a anului 2019, Ungaria acordă 300 de euro pe hectar, Bulgaria merge tot pe un procent din cifra de afaceri a anului 2021, calculat pe indicele inflației. Din păcate, consecințele se vor vedea în următorii ani, pentru că puieții de anul trecut vor fi vânduți peste 2 ani, prin urmare prețul peștelui va crește constant.

„Noi suntem un sector care nu am beneficiat niciodată de compensații de sprijin, de absolut nimic. Ne-am confruntat cu mai multe crize, în afară de seceta de anul trecut. Agricultorilor le-a spus ministru luați de unde este apă și irigați, au luat apă inclusiv din cea care trebuia să intre în fermele noastre să țină peștele în viață. Peștele din Ucraina vine la niște prețuri extraordinar de mici, prin vama Siret intră crap la 10 lei kilogramul. Discutam și cu colegii din Republica Moldova, pentru că și ei sunt afectați de importurile foarte ieftine, problema noastră este nu să nu se mai importe, ci cei care au considerat că trebuie să primim aceste produse fără nici un fel de control, sau taxe vamale, să ne compenseze.

La noi discuțiile cu aceste compensații sunt din luna august 2022 și încă nu am reușit să avem nici măcar o formulă de calcul simplă și banii se vor da probabil la anul când nu mai ai ce să faci cu ei. Noi am suportat costurile, în acvacultură folosim grâu, porumb, floarea soarelui, toate s-au scumpit, motorina, curentul electric, toate aceste costuri s-au dus în prețul peștelui.

Seceta de anul trecut a afectat puietul, la noi planul fiind pe trei ani, dacă ai rupt legătura sau ai cantitate mai mică, asta se vede în marfa de peste 2-3 ani. La noi este cel mai lung ciclu de producție de 3-4 ani.”, spune directorul Romfish.

Acesta a mai precizat că România importă, la un nivel egal cu producţia internă, specii de peşte pe care le produce în ţară (crap şi păstrăv) din ţări precum: Ungaria, Bulgaria, Turcia, Italia, Cehia, Polonia, Grecia.
Tocmai pentru că peştele este singurul animal din zootehnie care nu a primit subvenţii niciodată, fermele piscicole nu au atras interesul marilor investitori şi au fost privatizate, în general, cu inginerii din ferme. Acest fapt a fost benefic pe de o parte, pe de altă parte a dus la decapitalizarea acestor exploataţii din lipsa garanţiilor bancare solide, în condiţiile în care regimul proprietăţii este mixt: digurile şi celelalte construcţii hidrotehnice sunt proprietate privată, iar terenul pe care se află acestea sunt proprietate de stat;

„Războiul din Ucraina ne afectează. Pescarii sunt speriați să nu dea peste vreo mină marină”

Pe de altă parte, pescarii spun că în anii trecuți puteau sa iasă la pescuit 20 de zile într-o lună, iar acum ei mai pot scoate bărcile în larg doar 7 sau 8 zile. Asta din cauză că pescarilor le este teamă de minele marine care ajung frecvent în zonele de pescuit ale României. Soluția ar putea veni la nivel de Minister al Agriculturii, care reglementează pescuitul prin Agenția Națională de Pescuit ți care nu a făcut o politică integrată de a crea adăposturi pescăresti.

“Acum 3 sau 4 ani, pescuitul de la Marea Neagră (pește, midii sau rapane) însuma capturi in jur de 11.000 de tone iar anul trecut capturile înregistrate la Agenția Națională de Pescuit au insumat puțin peste 2200 de tone. Războiul din Ucraina ne afectează. Pescarii sunt speriati să nu dea peste vreo mină marină… in același timp s-au intensificat tragerile de la poligonul Armatei din Corbu. Zona de pescuit a micilor pescadoare este de la Năvodari până la Gura Portiței, spre Sulina. Când la Corbu se fac exerciții, noi nu mai putem ieși la pescuit cateva ore, sau o zi, două, cât se fac trageri. În plus, suntem afectați și de schimbările climatice. În anii trecuți puteam ieși la mare 20 de zile pe lună, acum putem ieși 7… cel mult 10 zile. Și asa aveam un sector necapitalizat, fără infrastructură, fără adăposturi… toate cumulate ne-au adus în această situație complicată pentru pescuitul la Marea Neagră. În acest moment sunt Înregistrați în jur de 900 de pescari dintre care si scafandri, care se ocupă de recoltat midii și rapane, care nu mai fac față cheltuielilor . În ultimii ani, micii pescari au probleme foarte mari. Într-o zi de ieșit la mare, costă benzina, uneltele, plasele, sculele, și dacă tu prinzi 10 sau 15 kg de pește, deja ieși pe minus, nu mai ai ce sa duci acasă la familie.”, a declarat pentru RFI Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizației de pescari de la Marea Neagră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...