Ungaria refuză aderarea Ucrainei la NATO: „Poziția noastră e unică”. De ce blochează orice demers

Andrei Simion 06.04.2023, 11:10
Ungaria refuză aderarea Ucrainei la NATO: „Poziția noastră e unică”. De ce blochează orice demers

Ungaria susține că nu va contribui la nicio decizie de integrare a Ucrainei în NATO până când nu vor fi restituite toate drepturile maghiarilor din Transcarpatia, de care au beneficiat până în 2015, a precizat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó.

Lovitură dură pentru Zelenski

După reuniunea Comisiei NATO-Ucraina, șeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat că, după şase ani, prima dată a avut loc o consultare în acest format, deoarece s-a exercitat o presiune atât de mare asupra secretarului general al alianţei, încât a fost nevoit să convoace şedinţa, în ciuda poziţiei ungare neschimbate.

„Credem că acest lucru a încălcat grav abordarea generală și regulile NATO privind luarea deciziilor unitare și unanime, dar bineînțeles am luat act de această decizie”, a declarat Péter Szijjártó, adăugând că „La reuniune au vorbit despre respectarea drepturilor minorităților naționale şi secretarul general și miniștrii de Externe din Grecia, Croația, Canada și Turcia”.

Ungaria nu este de acord ca Ucraina să adere la NATO

Potrivit Ungariei, drepturile maghiarilor din Transcarpatia sunt ştirbite sistematic în Ucraina din 2015, iar cel mai recent exemplu în acest sens este faptul că, din luna septembrie, funcţionarea şcolilor minoritare va deveni imposibilă, deși în Ungaria, în 1.300 de școli învaţă elevi ucraineni refugiaţi.

„Am spus clar că până când comunitatea națională maghiară din Ucraina nu va primi înapoi drepturile pe care le avea înainte de 2015, nu vom susține nicio decizie de integrare în ceea ce privește Ucraina. Îi vom susţine, așa cum i-am susținut întotdeauna, pe maghiarii din Transcarpatia, vom susține drepturile lor”, a explicat Péter Szijjártó.

„Aşadar, poziţia Ungariei este unică şi aici, în cadrul NATO, datorită faptului că noi vorbim cu vocea păcii şi nu întărim retorica războiului”, a punctat ministrul ungar de Externe.

„Şi nu vom înceta să pledăm pentru pace, chiar dacă se exercită presiuni asupra noastră, chiar dacă ne atacă din cauza poziţiei noastre. Este foarte simplu: pacea este un lucru bun, războiul este un lucru rău”, a indicat el.

Avertisment despre Al Treilea Război Mondial

În opinia oficialului de la Budapesta, „riscul unui al treilea război mondial este mai mare ca niciodată, de aceea este important să confirmăm validitatea acelor decizii ale NATO conform cărora alianța militară nu este parte a războiului și va face totul pentru a evita un conflict direct NATO-Rusia”.

Urmăriți Impact.ro și pe