Românii, la limita sărăciei. Indicele ROBOR în continuă creștere. La ce valoare a putut să ajungă

Mihnea Tălău 11.07.2022, 12:01
Românii, la limita sărăciei. Indicele ROBOR în continuă creștere. La ce valoare a putut să ajungă

Românii cu credite la bănci nu au motive de bucurie. Banca Naţională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut din nou luni, urcând la 6,87% pe an, de la 6,79% pe an vineri. Un nivel mai mare a fost înregistrat doar în 29 iulie 2010, respectiv 6,92%.

Războiul din Ucraina contribuie la creșterea galopantă a indicelui ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni se situa la începutul acestui an la 3,02%. Indicele ROBOR la 3 luni îi afectează direct pe cei care au credite în lei, pentru că în funcție de valoarea lui se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.

Și indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,06%, de la 7% pe an, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 7,24%, de la 7,17% pe an.

Creșterea accelerată a indicelui ROBOR a început odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, după care acesta s-a menținut pe o pantă ascendentă. Dacă în 24 februarie, prima zi a războiului, ROBOR-ul era 3,61%, astăzi a ajuns la un maxim istoric de 6,87%.

ROBOR la şase luni, cea mai mare valoare din ultimii 10 ani

Indicele ROBOR și IRCC

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci. Indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Cotația ROBOR depinde de mai mulți factori, cei mai importanți având legătură cu politica monetară a BNR. O contribuție importantă o au, de asemenea, inflația, lichiditatea disponibilă pe piață și politica fiscală.

Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. La finalul celui de-al doilea trimestru din 2022, IRCC este de 1,86%.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...