Românii fac o risipă uluitoare. Câte alimente aruncăm, de fapt, la gunoi. ”Educația e problema”

Andrei Cezar 29.09.2020, 15:58
Românii fac o risipă uluitoare. Câte alimente aruncăm, de fapt, la gunoi. ”Educația e problema”

Întreaga planetă se confruntă cu un paradox din punct de vedere al alimentației. În timp ce peste 880 de milioane de oameni suferă de de foame în fiecare zi, o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt aruncate.

În România, spre exemplu, o persoană aruncă, în medie, 129 de kilograme de alimente pe an. Potrivit experților, dacă am am putea salva un sfert din mâncare aruncată sau pierdută, am putea hrăni 870 de milioane de oameni înfometați din întreaga lume.

Mai mult decât atât, risipa alimentară are și un efect negativ asupra mediului înconjurător, fiind responsabilă de aproximativ 8% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Statisticile mai evidențiază faptul că peste 30% din terenurile agricole de pe întreaga planetă produc alimente care nu sunt consumate niciodată. De ziua internațională a conștientizării asupra risipei alimentare, autoritățile române au tras un semnal de alarmă prin care îi îndeamnă pe cetățeni să nu mai cumpere alimente mai mult decât au nevoie.

Românii fac o risipă alimentară uluitoare. Câte alimente aruncăm la gunoi

În condițiile unor pierderi colosale din punct de vedere alimentar înregistrate an de an, la nivel global, Organizația Națiunilor Unite (ONU), a stabilit, în cadrul celei de-a 74 Adunări Generale din 2019, ca ziua de 29 septembrie să fie Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare.

În acest mod se dorește tragerea unui semnal de alarmă la nivel global asupra necesității de se ajunge la un echilibru în ceea ce privește producția și consumul de alimente.

Iar contextul sanitar în care ne găsim nu face decât să adâncească și mai mult această problemă, prin generearea unei insecurități alimentare tot mai accentuate.

Premierul României, Ludovic Orban, a adresat un mesaj, cu prilejul acestei zile, prin care transmite românilor cât de important este ca ei să conștientizeze această problemă.

„Acum jumătate de secol şi chiar mai puţin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză şi, astăzi, mapamondul se află în situaţia de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populaţii întregi sunt ameninţate de foamete”, a spus Ludovic Orban.

Românii fac o risipă uluitoare. Câte alimente aruncăm, de fapt, la gunoi
Românii fac o risipă uluitoare. Câte alimente aruncăm, de fapt, la gunoi

Ce soluții au găsit autoritățile române pentru combaterea risipei alimentare

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, este de părere că pentru a putea restabili un echilibru între producție și consum este necesar ca oamenii să fie educați în acest sens.

”Esențială, după părerea mea, este educația consumatorului. Noi avem problema consumului de produse sănătoase, consumului de produse locale, sau românești. Toate aceste lucruri se pot întâmpla, în primul rând prin educația consumatorului. La fel și prevenirea risipei alimentare.

Dacă vom reuși să educăm consumatorul atât la școală, în familie, prin media și societatea civilă, să consume sănătos (…), să consume produse românești, cu siguranță vom reuși să educăm consumatorul să prevină risipa alimentară.”, a declarat ministrul Agriculturii, în cadrul unui eveniment dedicat acestei zile.

Cei care au perspectivă cât mai corectă asupra acestei probleme de ordin mondial sunt bucătarii, care pot estima cel mai bine cantitatea de alimente care se aruncă. Iar mulți dintre ei s-au implicat activ în combaterea risipei alimentare. Printre aceștia se numără și chef Cezar Munteanu, care își dorește ca autoritățile să vină cu soluții concrete.

”În România nu respectăm alimentele. Vorbim de mii de tone de alimente aruncate la gunoi.

Sunt foarte bune campaniile ”Nu mai consumați foarte multă grăsime, nu mai consumați sare și zahăr în exces!” Dar haideți să vedem și campanii media, în parteneriat cu Guvernul României, în care să se spună ”Nu mai risipiți alimentele! Respectați alimentele!”. O campanie care ar putea fi susținută fără probleme de societate civilă. Vă spun sincer, se pot face lucruri minunate, într-un timp relativ scurt. Este nevoie de educație în școli, în licee și v-o spun prin prisma celui care a umblat nouă ani și a lucrat cu peste 100.000 de copii în unul dintre cele mai frumoase programe de educație pentru alimentație sănătoasă.”, a declarat Cezar Munteanu, în cadrul aceluiași eveniment.

Ministerul Educației ar putea contribui și el într-un mod esențial la combaterea acestui fenomen, prin introducerea unor ore de educație alimentară în școli. Cursurile ar putea aduce un beneficiu dublu. Pe lângă combaterea risipiei alimentare, elevii ar putea învăța și mâcatul sănătos, iar în acest mod s-ar reduce simțitor și numărul de persoane obeze sau supraponderale.

Urmăriți Impact.ro și pe