Prețurile la alimente explodează din toamnă. Anunțul incredibil despre pâine

Andrei Cezar / 01.07.2020, 11:40

Vești nu tocmai bune pentru români. Începând cu luna septembrie prețurile la alimente va exploda, potrivit reprezentanților industriei alimentare. Cauzele principale sunt pandemia, și seceta din acest an. Cea mai importantă majorare a prețului va fi resimțită la pâine și produsele de panificație.

Cu cât vor crește prețurile alimentelor din toamnă

Factorii cei mai importanți care vor duce la scumpiri în lanț sunt pandemia de coronavirus și seceta cu care ne confruntăm în acest an. Dacă la începutul pandemiei, românii se îmbulzeau în supermarketuri pentru a-și face stocuri de alimente, acum frecvența cu care merg oamenii la cumpărături este mai redusă. Specialiștii vorbesc de scăderea puterii de cumpărare după ce foarte mulți români au intrat în șomaj.

În această perioadă, oamenii au devenit mult mai precauți cu cheltuielile pe care le fac.

Potrivit Institutului Național de Statistică, prețurile alimentelor ar putea crește în următoarea perioadă și cu 23%.

„Pandemia a blocat industria alimentară destul de mult. Chiar dacă am avut un început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, apoi am ajuns în situația să facem stocuri pentru că au scăzut vânzările. A scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă (…). Am cerut sprijinul statului…pauză. Niciun răspuns”, a decalarat coordonatorul departamentului pentru industrie alimentară al PPU-SL, Dragoș Frumosu, potrivit Antena 3.

Specialistul vorbește de o un efect de domino al scumpirilor.

”Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimele 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui vom asista la scumpiri pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte”.

Prețurile la alimente explodează din toamnă. Anunțul incredibil despre pâine
Prețurile la alimente explodează din toamnă. Anunțul incredibil despre pâine

Prețul pâinii va crește simțitor

Reprezentanții industriei de panificație spun că prețul mare de vânzare a grâului, din luna iunie, se va reflecat automat și în cel al pâinii.

„În domeniul nostru de morărit-panificație se va întâmpla acest fenomen. Deja a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza. Văd că prețurile sunt în continuă creștere, au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut.

În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”, a declarat Aurel Popescu, președintele Rompan

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI