Prețurile la alimente au explodat anumite țări din Europa. Cum au evoluat acestea

Redacția IMPACT 07.05.2020, 09:57
Prețurile la alimente au explodat anumite țări din Europa. Cum au evoluat acestea

Alimentele au marcat scumpiri pe timpul pandemiei cu noul virus. De aceea, cumpărători ar fi putut remarca și faptul că au achitat mai mulți bani, la casele de marcat. Sunt creșteri resimțite și în marile țări europene, în ultimele săptămâni.

Prețurile la alimente au explodat anumite țări din Europa

Toată Europa a fost afectată de criza sanitară, iar acest lucru s-a tradus și prin scumpiri alimentare. Magazinele au practicat tarife mai mari, în mod direct, fie mai discret, fiind practicate adaosul pe diverse segmente comerciale. Cele mai mari diferențe s-au resimțit, în buzunarele cumpărătorilor, pentru anumite tipuri de alimente.

În țări precum Germania, Franța sau Spania, au fost introduse diverse scumpiri pentru produsele alimentare. Este vorba despre fructele, legumele, carnea, dar și acele alimente proaspete, care pe timpul pandemiei au înregistrat majorări. Foarte multe țări europene au fost afectate de această situație, iar în România, prețurile de la raft ar putea deveni cu mult mai mari, în perioada imediat următoare, fiind încurajat consumul local.

Dacă în Germania prețurile sunt mai mari cu aproximativ 10%, înregistrate în luna aprilie, în Franța creșterea a fost de 9%. Analiștii financiari anunță că prețurile pentru legume au fost cele care au avut cele mai mari creșteri, de aproape 30%. Și în Polonia, odată cu introducerea restricțiilor din cauza noului virus, agricultorii s-au confruntat cu probleme. Pentru că există o secetă foarte serioasă în această țară, prețurile merelor, spre exemplu, s-au dublat într-un, potrivit Ziarului Financiar.

Prețurile la alimente au explodat anumite țări dîn Europa. Cum au evoluat acestea
Prețurile pentru legume și fructe au explodat în țări precum Spania, Germania sau Franța, în timpul pandemiei cu noul virus

Cum au evoluat acestea

„A devenit mult mai dificil să transporţi un produs dintr-o ţară în alta”, a constatat Kristjan Bragason, secretar general de la sindicatul european al agricultorilor Effat, din Franța.

În această țară, o altă problemă foarte mare adusă de pandemie o mai reprezintă și imposibilitatea migrației pentru forța de muncă. Nu a mai fost posibil nici transferul de lucrători sezonieri, dintr-o țară în alta, așa cum se întâmpla în alți ani, pentru a asigura un număr suficient la recoltă.

Urmăriți Impact.ro și pe