Românii care și-au sărbătorit onomastica de Crăciun. Avem și un conațional pe care îl cheamă ”Moș”

Cristian Cojocaru 26.12.2020, 18:20
Românii care și-au sărbătorit onomastica de Crăciun. Avem și un conațional pe care îl cheamă ”Moș”

Sunt români pentru care ziua de Crăciun nu reprezintă doar o sărboare religioasă, ci și momentul în care își sărbătoresc onomastica. Astfel, peste 700.000 de români au celebrat ieri, 25 decembrie, ziua prenumelui, potrivit statisticilor. Numai că nu e vorba doar de numele Cristian, Cristina sau de derviate ale acestora, ci chiar de oameni cu prenume mai deosebite.

A doua sărbătoare în ziua de Crăciun, onomastica

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, ieri, peste jumătate de milion de români au fost sărbătoriți pe baza prenumelui pe care aceștia îl poartă. Așadar, potrivit acestor statistici, prenumele sărbătorite ieri au fost Cristian – 323.284 de persoane, Cristinel- 31.599, Cristi – 11.664, Christian – 7.115, Crăciun – 2.627, Kristian – 529, Crăciunel – 320, Crăciunică – 8. Un nume inedit al unui român este ”Moș”, acesta fiind sărbătorit la rândul său în ziua sfântă a Crăciunului.

În ceea ce privește doamnele și domnișoarele, și aici regăsim prenume care apar în lista persoanelor ale căror zi onomastică a fost ieri, amintind Cristina – 286.616, Cristiana – 26.678, Krisztina – 6.457, Cristinela – 769, Kristina – 728, Kristiana – 157, Crăciuniţă – 128, Crăciunică – 45, Crăciuneasa – 1.

La categoria nume de familie, Popa pare a fi cel mai frecvent întâlnit în rândul românilor. Potrivit unui studiu care dezvăluie cele mai des întâlnite nume de familie la nivel global, în România, Popa este cel mai uzual nume de familie, în timp ce la vecinii de peste Prut, cel mai întâlnit nume de familie este Rusu. În cadrul aceluiași studiu, a fost arătată și proveniența acestor nume, în România, provenind de la forme de relief, regiuni sau care fac referire la o profesie.

Cele mai uzuale nume la copii 
Cele mai uzuale nume la copii

Cele mai uzuale nume la copii

În ultimii ani, părinții au început să aleagă prenume mai exotice copiilor lor, pe lângă cele des întâlnite. Deși predomină numele tradiționale, sunt și părinți care dau nume ciudate, astfel că o lege interzice acum funcționarilor publici să înregistreze absolut orice prenume ales noilor-născuți.

”Este interzisă înregistrarea de către ofițerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole și a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică și bunele moravuri ori interesele copilului, după caz”, potrivit Articolului 84 din Codul Civil.”

Printre cele mai uzuale preferințe ale românilor în cazul băieților se regăsesc David, Alexandru, Gabriel, Mihai, Cristian, Ștefan, Luca, Ionuț, Darius sau Mario, iar în top se regăsește prenumele Andrei. În cazul fetelor, prenumele Maria, Elena, Ioana, Andreea, Sofia, Alexandra, Antonia, Daria, Ana sau Gabriela sunt cele mai des întâlnite, pe primul loc fiind Maria.

În anul 2013, Direcția de Evidență a Populației anunța că până în acel moment, 21.817 fețite fuseseră botezate cu prenumele Maria, prenume popular și de-a lungul acestui an, iar topul este continuat de Andreea și Elena, iar la băieți locul doi era ocupat de David.

Urmăriți Impact.ro și pe