Românii, asaltați de scumpiri de la 1 august. Cât vor plăti pentru viciile lor, prețul țigărilor și alcoolului se majorează

Stan Filon 01.08.2022, 10:07
Românii, asaltați de scumpiri de la 1 august. Cât vor plăti pentru viciile lor, prețul țigărilor și alcoolului se majorează

Vești proaste pentru români, chiar începând cu data de 1 august. Aceștia vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunar pentru viciile lor, precum alcool-ul și tutunul. De la 1 august, se majorează accizele, astfel că tutunul și alcool-ul se vor scumpi. În plus, Guvernul face eforturi disperate pentru a mai recupera din banii acordați persoanelor nevoiașe, așa că vine cu majorări de impozite pentru anumite categorii profesionale. Vedeți mai jos despre ce este vorba.

Românii, asaltați de scumpiri de la 1 august

Așadar, luna august a sosit, așa că vor avea loc noi creșteri de prețuri. De la 1 august românii vor plăti mai mult pentru țigări și alcool, deoarece se majorează accizele, vor crește impozitele pentru veniturile obținute din jocuri de noroc și se vor modifica taxele pentru contractele part-time. În plus, va scădea plafonul pentru acordarea facilităților fiscale pentru sectorul alimentar, construcții, dar și pentru agricultură.

Iată modificările aduse de Codul Fiscal:

1. Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

– venit brut pana la 10.000 lei inclusiv: 3%

– peste 10.000-66.750 inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000

– peste 66.750:11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.

Romanii, asaltati de scumpiri de la 1 august
Romanii, asaltati de scumpiri de la 1 august

Modificările lovesc puternic în domenii precum construcțiile și agricultura

2. Limitarea aplicării facilitățlor fiscale în constructii, sectorul agricol și alimentar – In constructii, agricultura si instrustria alimentara, începând cu salariile aferente lunii august plafonul venitului până la care se aplică scutirea scade la 10.000 lei.

3. Accize – Se va aplica 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023 inclusiv.

4. Supraimpozitarea contractelor part time – Începând cu veniturile aferente lunii august, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim. Prevederea a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunţat la ea.

5. Se vor achita contribuţii la nivelul salariului minim pe economie- 2550 lei. Sunt însă și excepții:

  • elevi/studenți până în 26 de ani
  • persoana care urmează o formă de ucenicie
  • pensionar care beneficiază de pensie din sistemul public
  • persoane fizice care realizeză venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp partial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economie
  • persoanele cu dizabilități.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...