Eugen Tomac a fost invitatul Laviniei Șandru la emisiunea Impact LIVE. Președintele PMP a vorbit, printre altele, despre eventuala criză alimentară ce s-ar putea abate asupra Uniunii Europene, dar și despre problema energiei electrice cu care s-ar putea confrunta românii în iarnă.
Liderul PMP a explicat că există o amplă discuție în Uniunea Europeană referitoare la o eventuală criză alimentară, generată de scumpirea energiei, adăugând că cetățenii europeni ar trebui să se obișnuiască să fie mai economi.
„Acest subiect nu lipsește de pe agenda Uniunii Europene. Am avut și ieri (miercuri, 6 iulie – n.red.) dezbateri pe acest subiect, pentru că scumpirea energiei generează la rândul său scumpiri în lanț: în lanțul de producție, în lanțul de colectare, în lanțul de transport. Pentru că totul ține de energie și inevitabil aceste scumpiri sunt o preocupare reală.
Să nu uităm că atât Rusia cât și Ucraina, Rusia care este supusă unor sancțiuni fără precedent, iar Ucraina nu își poate exporta parte din cerealele pe care le produce. Ceea ce este cel mai important este că 35% din producția de grâne la nivel global este asigurată de către Ucraina și Rusia. Aceste consecințe, evident că pun în dificultate”, a declarat Eugen Tomac, la Impact LIVE.
Totodată, liderul PMP a evidențiat că momentul prosperității „s-a încheiat”, iar statele Uniunii Europene vor intra în recesiune.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Și ceea ce trebuie să spun și o spun nu ca o constatare, ci pentru că este o realitate.
Momentul prosperității în Uniune s-a încheiat în acestă etapă. Noi intrăm într-o criză, statele Uniunii Europene vor intra în recesiune. SUA este posibil să intre în recesiune pentru că această inflație fără precedent, produce scumpiri în lanț. Tocmai de aceea oamenii trebuie să se obișnuiască să fie mai prudenți, mai economi”, a mai spus Tomac.
Prețul gazelor ar putea avea o creștere destul de mare, în cazul în care Rusia va decide să sisteze complet livrările pentru Europa, iar acest scenariu trebuie luat în serios, a mai spus europarlamentarul. Potrivit acestuia, Guvernul trebuie să vină cu planuri concrete referitoare la situația în care se va afla România în iarnă.
„În primul rând, cred că este bine să ne gândim la două aspecte. Pentru că acum este cald, nimeni nu își pune problema ce vom face la iarnă, însă eu în locul Guvernului nostru aș fii mult mai prudent și vizionar. Pentru că, evident, avem resurse proprii de gaz, dar gazele nu le iei din Marea Neagră și le duci direct în casa omului. Ele se vor comercializa la prețul pieței.
Preț care va fi într-o creștere destul de mare, pentru că în cazul în care Rusia sistează complet livrările de gaze către Europa, nu putem exclude acest scenariu. În această situație noi nu avem posibilitatea de a aduce gaz lichefiat pentru că nu avem infrastructura necesară. În aceste condiții, este mult mai inteligent să previi populația, să faci campanii. Cum am avut în pandemie „spălați-va pe mâini”.
Asemenea campanii media în momente de criză sunt necesare pentru că oamenii sunt obișnuiți cu viața pe care o avem astăzi. În momentul în care vom primi semnalul că este bine să fim mai chibzuiți, mai economi, evident că acest lucru se va reflecta și în costuri. Pe de altă parte, mai există o realitate destul de dură.
În jur de 65% din gospodării nu au acces la gaz. Sunt județe ca Giurgiu, Teleorman și multe alte județe din țară unde doar 5% din gospodării au acces la rețeaua de gaze, în rest lumea se încălzește cu lemne. Însă un metru cub de lemne a ajuns în jur de 700 de RON. Ce faci cu cetățenii care au venituri scăzute?”, a mai spus Tomac
Europarlamentarul român propune o strategie prin care Guvernul să aloce vouchere pentru lemne de foc, în contextul în care, estimează acesta, va fi una dintre cele mai grele ierni din ultimii 100 de ani.
„Acum era momentul ca Guvernul să gândească o strategie pentru acești oameni, să le aloce vouchere pentru lemne de foc.
Va fi o presiune fără precedent în această iarnă. Dacă războiul nu se încheie până la 1 octombrie, convingerea mea este că vom avea una dintre cele mai grele ierni din ultimii 100 de ani. Pentru că consumul pe care îl avem astăzi și calitatea vieții s-au schimbat foarte mult. Depindem foarte mult de energie și în momentul în care vom fi lipsiți de această sursă directă de energie sau va fi foarte scumpă, evident că prioritățile noastre, confortul, se vor schimba.”