România, scoasă din Agenția Spațială Europeană? Ce datorii are țara noastră

Andra Daoud 29.07.2022, 09:53
România, scoasă din Agenția Spațială Europeană? Ce datorii are țara noastră

România a acumulat datorii semnificative către Agenția Spațială Europeană și riscă să nu mai poată participa la următorul ciclu de programe ale forului dacă nu achită măcar o parte din ele. Anunțul a fost făcut de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, cu ocazia unui eveniment organizat recent. Ce datorii are țara noastră și ce buget consideră ministrul că ar trebui să se aloce pentru cercetare.

România riscă să fie scoasă din Agenția Spațială Europeană din cauza datoriilor

Ministrul Sebastian Burduja a transmis că țara noastră are o datorie de aproximativ 102 milioane de euro către Agenția Spațială Europeană. Din cauza aceasta, România riscă să nu mai poată participa la programele viitoare ale forului dacă nu achită cel puțin 63 de milioane de euro din această datorie.

„Prin 2018, (…) România şi-a pierdut dreptul de vot în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene, un caz singular, nefericit la nivelul structurii ESA. S-a întâmplat asta ca urmare a faptului că România nu a efectuat anumite plăţi pe care ESA le aştepta în perioada 2017 – 2019.

Ulterior, România a făcut anumite plăţi, dar nu a reuşit să recupereze tot ceea ce datora şi atunci ne regăsim la nivelul zilei de astăzi cu o datorie de 102 de milioane de euro, cu dreptul de vot în continuare suspendat şi (…) cu perspectiva sumbră de a nu putea participa la viitorul ciclu de trei ani de programe ale Agenţiei Spaţiale Europene, dacă nu va reuşi să achite sumele solicitate.

Discutăm de o sumă minimă de 63 de milioane care ar trebui achitată către ESA pentru a putea să ne prezentăm la apelurile din noiembrie”, a precizat Burduja în cadrul unui eveniment organizat de Agenţia Spaţială Română în colaborare cu Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Romania, scoasa din Agentia Spatiala Europeana Ce datorii are tara noastra
Romania are datorii de peste 100 de milioane de euro la ESA

Bugetul alocat cercetării aerospațiale, prea mic în opinia ministrului

Ministrul a mai spus că domeniul aerospațial este unul de interes strategic pentru economia din țara noastră și că România are o imagine bună la nivel internațional, datorită expertizei cercetătorilor din țara noastră.

„România, în cadrul unui proces participativ, a îndeplinit şase zone de specializare inteligentă, inclusiv domeniul aerospaţial, deci este un domeniu de interes strategic pentru economia românească, pentru viitorul României. Vorbim despre fonduri, investiţii care au generat un factor de multiplicare mare, adică, la fiecare leu investit în economie, discutăm de un factor de la 4 la 12-14 de multiplicare”, a mai spus ministrul.

Burduja a mai spus că este dificil să crească bugetul pentru Cercetare, deoarece cei care încearcă acest lucru se confruntă cu lipsa banilor din acest domeniu. Ministrul este de părere că mai mulți bani direcționați către cercetare ar fi o investiție pe termen lung, nu o cheltuială, și dă exemplul altor state care alocă 3-4 procente din PIB acestui domeniu, față de 0,7%, cât alocă România.

„Să promovăm ideea că un ban direcţionat spre cercetare, inovare nu este o cheltuială, este o investiţie în viitorul acestei ţări şi în viitorul economiei acestei ţări şi asta ne arată exemplul altor state foarte înţelepte, care au ales să îşi aloce 3-4% din PIB către Cercetare. Noi suntem la 0,7. (…)

România are anumite angajamente de care trebuie să se ţină în faţa partenerilor internaţionali. Pe de altă parte, este dreptul firesc al cetăţenilor şi al instituţiilor statului să înţeleagă foarte clar ce se întâmplă cu aceşti bani care sunt transmişi către Agenţia Spaţială Europeană şi (…) se întorc în proporţie de peste 80%”, a mai spus ministrul.

 

Urmăriți Impact.ro și pe