Nicolae Ciucă a nominalizat noii miniștri de la Investiții Europene şi Cercetare. Cine sunt aceștia

Mihnea Tălău 02.05.2022, 16:25
Nicolae Ciucă a nominalizat noii miniștri de la Investiții Europene şi Cercetare. Cine sunt aceștia

Premierul Nicolae Ciuca a făcut, luni, nominalizările pentru portofoliile ministerelor Investițiilor și Proiectelor Europene, respectiv Cercetării, Inovării și Digitalizării. Propunerile au ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis.

Astfel, Ioan Marcel Boloș este propunerea pentru funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, în timp ce Sebastian Burduja este nominalizat pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Cine este noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

Marcel Boloș (54 de ani) , economist de profesie, a deținut funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, începând cu 28 ianuarie 2022. El a mai ocupat fotoliul de ministru al Fondurilor Europene, din 4 noiembrie 2019 până la 23 decembrie 2020.

În perioada 2012-2013 a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, unde a fost coordonatorul Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013. A fost șeful autorității de management pentru Programul Operațional Sectorial Transport (POST) 2007-2013 și al Direcției Generale Management și Strategii din cadrul Ministerului Transporturilor în perioada 2013-2015, ocupând ulterior funcția de Secretar de Stat în cadrul aceluiași minister în anul 2016, în perioada Guvernului Dacian Cioloș.

Din ianuarie 2017 a condus în calitate de director general Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, cu excepția perioadei în care a fost responsabil de portofoliul Fondurilor Europene în Guvernul Ludovic Orban, precum de cel al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Nicolae Ciucă.

Marcel Bolos, noua surpriza din Guvernul Ciuca. Ce functie a primit politicianul
Marcel Bolos

Cine este noul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

Sebastian-Ioan Burduja (37 de ani), tot economist, este vicepreședinte PNL și președinte PNL Sector 1 Cu doar câtebva săptămâni în urmă a primit calitatea de consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.

În decembrie 2019, Burduja a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice de către premierul liberal de atunci Ludovic Orban.

Sebastian Burduja a condus Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în 2016 și care în martie 2019 a fuzionat cu PNL.

El s-a întors în 2016 în Romania după 12 ani petrecuți în străinătate. Din 2012 a lucrat ca expert la Banca Mondială.

Trebuie spus că el este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepreședinte Bancorex și a fost și prim-vicepreședinte al Raiffeisen Bank, de unde a demisionat in 2012. Mai apoi a fost director general al băncii lui Dorinel Umbrărescu – Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI).

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...