Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat joi că a suspendat misiunea ruso-europeană pe Marte aliniindu-se la sancțiunile impuse Kremlinului, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina,
„În calitate de organizație interguvernamentală mandatată să dezvolte și să implementeze programe spațiale în deplin respect față de valorile europene, deplângem profund victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA se aliniază pe deplin la sancțiunile impuse Rusiei de către statele sale membre”, se arată în comunicatul de joi al Agenției Spațiale Europene.
Consiliul de conducere al ESA, reunit la Paris în perioada 16-17 martie, a evaluat situația apărută în urma războiului din Ucraina în ceea ce privește ExoMars și a decis în unanimitate:
– a recunoscut imposibilitatea actuală de a desfășura cooperarea în curs de desfășurare cu Roscosmos în ceea ce privește misiunea de rover ExoMars, cu o lansare în 2022, și a mandatat directorul general al ESA să ia măsurile adecvate pentru a suspenda activitățile de cooperare în consecință;
– l-a autorizat pe directorul general al ESA să efectueze un studiu industrial accelerat pentru a defini mai bine opțiunile disponibile pentru o cale de urmat în vederea punerii în aplicare a misiunii ExoMars rover.
Ca urmare a deciziei Roscosmos de a-și retrage personalul de la portul spațial european din Guyana Franceză, toate misiunile programate pentru lansare cu Soyuz au fost suspendate. Este vorba, în principal, de patru misiuni instituționale pentru care ESA este entitatea care achiziționează serviciile de lansare (Galileo M10, Galileo M11, Euclid și EarthCare) și de o lansare instituțională suplimentară.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În consecință, directorul general al ESA a inițiat o evaluare a potențialelor servicii de lansare alternative pentru aceste misiuni, care va include o revizuire a primelor zboruri de exploatare Ariane 6. Un manifest de lansare robust pentru necesitățile de lansare ale misiunilor ESA, inclusiv pentru navele spațiale planificate inițial pentru lansarea cu Soyuz de la Kourou, va fi prezentat statelor membre.
ESA este o organizație interguvernamentală, creată în 1975, cu misiunea de a modela dezvoltarea capacității spațiale a Europei și de a se asigura că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor Europei și ai lumii.
ESA are 22 de state membre: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția, Regatul Unit și Ungaria. Slovenia, Letonia și Lituania sunt membri asociați.