România, pe marginea prăpastiei: deficitul bugetar se adâncește accelerat. Guvernul pare că nu are soluții

Alexandru Ioanid 02.07.2019, 08:45
România, pe marginea prăpastiei: deficitul bugetar se adâncește accelerat. Guvernul pare că nu are soluții

România dă semne că se află pe marginea prăpastiei. Deficitul bugetar s-a adâncit în primele cinci luni ale anului, arată datele publicate chiar pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Deficitul bugetar al României s-a adâncit accelerat în perioada ianuarie-mai 2019, arată datele Ministerului de Finanțe. Bugetul general consolidat, cel care include și bugetul de stat și cele de pensii și șomag, a înregistrat un deficit de 14,7 miliarde de lei.

Asta înseamnă nu mai puțin de 3,11 miliarde de euro, iar economiștii susțin că este uriaș.  Reprezintă aproape un procent și jumătate din PIB (1,4% mai exact) și e cu 80,6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Ca de fiecare dată, Guvernul s-a arătat larg la pungă. Investițiile au fost ignorate, veniturile colectate sub așteptări. Așa s-a ajuns la situația în care cheltuielile de personal să crească cu 24,6%. Aparatul bugetar este extrem de balonat. Și când balonul se va sparge, consecințele vor fi grave.

Deficitul bugetar se adâncește, România se îndreaptă spre prăpastie

În primele cinci luni din 2018, deficitul bugetar a fost de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Între ianuarie și mai 2017, spre exemplu, deficitul bugetar era de 2,2 miliarde de lei și mult mai mic și ca procent din PIB – doar 0,27%.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Până în luna mai a acestui an, statul a avut venituri la bugetul general consolidat de 123,8 miliarde lei, adică 12% din PIB. Sunt venituri în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut.

”Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Se înregistrează creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%)”
Comunicat Ministerul Finanțelor

Măsurile fiscale ale Guvernului își arată adevărata față

Guvernul a adoptat mai multe măsuri, criticate la vremea lor de economiști. Creșterile salariale din sistemul bugetar, transferul contribuțiilor în sarcina angajatului – sunt doar câteva dintre ele.

Acum, Ministerul Finanțelor arată că încasările din contribuţiile de asigurări, în creștere, au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Au crescut și veniturile din TVA – cu 12,8% faţă de 2018, iar încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 7,8%.

Numai că statul ia cu o mână și dă cu două.

Cheltuielile de personal, de exemplu, sunt cu 24,6%mai mari faţă de cele realizate în primele cinci luni ale anului 2018, creşterea fiind determinată de majorările salariale. Guvernul a dat la toată lumea, fără ca economia să susțină acest lucru și acum așteaptă nota de plată.

Una care se va dovedi usturătoare, la cum arată execuția bugetară pe primele cinci luni.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,8% faţă de primele cinci luni ale anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, dar şi la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu dobânzile cu 13,7%, potrivit News.ro.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 9,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde mai mult decât faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Urmăriți Impact.ro și pe