Legea Pensiilor, aprobată de Parlament: ce schimbări aduce și cât de sustenabilă e promisiunea PSD

vali 26.06.2019, 13:57
Legea Pensiilor, aprobată de Parlament: ce schimbări aduce și cât de sustenabilă e promisiunea PSD

Legea Pensiilor e actul normativ cu care PSD a defilat agresiv în campanie, promițându-le vârstnicilor venituri mai mari. În Senat, prima Cameră sesizată, legea a picat pentru că parlamentarii social-democrați au absentat în bloc. În Camera Deputaților, însă, mobilizarea a dat roade.

Legea Pensiilor, act normativ promovat intens de PSD în ciuda criticilor economiștilor, a trecut de Parlament. Votul final a fost dat în Camera Deputaților, iar acum urmează ca actul normativ să fie trimis la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Legea Pensiilor a trecut cu 197 de voturi pentru, 70 de abțineri și niciun vot împotrivă. Opoziția s-a abținut de la vot, considerând că impactul bugetar este prea mare și că Guvernul nu are cum să susțină acestre creșteri de pensii altfel decât pe datorie.

Cea mai importantă prevedere se referă la creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie. Este, de altfel, și data de la care intră în vigoare Legea Pensiilor.

Scandal în Parlament la dezbaterea pe Legea Pensiilor

Discuțiile din plenul Parlamentului nu au fost lipsite de scântei. Opoziția s-a contrat cu puterea și a atras atenția că legea este nesustenabilă. Cei de la putere, pe de altă parte, au susținut că aceste creșteri salariale vor veni în sprijinul pensionarilor.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Între altele, deputaților PSD li s-a atras atenția că sunt păstrate controversatele pensii speciale.

„În legea pensiilor nu trebuie să existe sintagma plătită de angajator. Este obligaţia statului să se asigure că sunt plătite toate taxele datorate. Legea pensiilor pune angajatul în situaţia de a fi privat de dreptul la pensii”
Valeria Schelean, deputat PNL

„Nu poţi pretinde să reformezi sistemul de pensii, dar păstrezi pensiile speciale. Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale!”
Cristian Seidler, deputat USR:

 „Am înţeles. Nu e bine că dăm bani de pensii şi salarii că e populism. Suntem singurul guvern care a plafonat pensiile speciale din iulie 2017, iar asta ne-a costat la vot. Despre legea USR-ului care vrea să taie legile speciale. Greşit. E o mare minciună. Ipocrizia ucide”
Lia Olguţa Vasilescu, deputat PSD

Ce prevede Legea Pensiilor

Proiectul de lege prevede creșterea punctului de pensie, în mai multe etape, până în anul 2021. Prima creștere intră în vigoare chiar anul acesta, de la 1 septembrie și, până în 2021, spun inițiatorii legii, punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea unui salariu mediu brut pe economie.

În 2021, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.875 de lei.  Proiectul prevede tot patru categorii de pensii, ca în prezent:  cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Dar sunt câteva modificări pe ici pe colo, potrivit Digi24.

  • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.
  • Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.
  • Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
  • Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

De ce a ridicat semne de întrebare Legea Pensiilor

Impactul financiar al acestei legi se ridică la aproape 8 miliarde și jumătate de lei numai anul acesta. El se va tripla în 2020, ajungând la 25 de miliarde de lei. Economiștii au atras atenția că aceste măsuri ar putea să nu fie susținute de economia României, care trage în prezent, dar trage în mare parte pe consum.

E motivul pentru care inflația se va menține ridicată, iar dobânzile vor fi mari. Statul se împrumută oricum masiv și la dobânzi destul de mari. Deficitul bugetar se adâncește tocmai din cauza cheltuielilor.

Economiștii au atras atenția că aceste creșteri ale punctului de pensie vin într-un context în care statul a aruncat cu bani și în aparatul bugetar. Creșterile salariale din sectorul public au pus presiune pe buget și, susțin mulți experți, la un moment va veni și nota de plată.

Contextul internațional nu este nici el unul favorabil, fiind înregistrat deja cel mai lung ciclu de creștere economică. O criză financiară este iminentă, iar țările care sunt prinse pe picior greșit pot avea de suferit și pot suferi un colaps economic.

Urmăriți Impact.ro și pe