România ar putea fi atacată de Rusia? Ministrul Apărării a răspuns la declarația lui Zelenski. „Îl înțelegem”

Ana Anitoiu 13.04.2022, 22:21
România ar putea fi atacată de Rusia? Ministrul Apărării a răspuns la declarația lui Zelenski. „Îl înțelegem”

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a răspuns la declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski conform căreia România și Polonia ar putea fi atacate de Rusia, dacă Vladimir Putin va câștiga războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Oficialul a dezvăluit dacă este luat în calcul acest scenariu.

Volodimir Zelenski, avertisment pentru România și Polonia

Președintele Ucrainei a cerut, miercuri, la mai bine de o lună și jumătate de la începutul războiului în Ucraina, ca țările occidentale să-i trimită armatei sale ajutoare militare. Volodimir Zelenski a precizat că în cazul în care Rusia va învinge, Kremlinul va ataca ulterior Polonia, Republica Moldova, România și țările baltice.

„Rusia încă are capacitate să atace – și nu doar Ucraina – Polonia, Moldova, România și statele baltice vor deveni următoarele ținte, dacă libertatea Ucrainei cade. Imaginile de la Bucha și Mariupol au demonstrat intențiile reale ale rușilor în fața întregii lumi. Ei nu pot fi opriți decât de forța armelor. Trebuie să se întâmple acum. (…)

Libertatea trebuie să fie înarmată mai bine decât tirania. Țările occidentale au toate motivele să ne ajute. Victoria finală împotriva tiraniei și numărul de oameni salvați depinde de ei. Înarmați Ucraina acum pentru a apăra libertatea”, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a mai spus că rușii se așteptau să învingă în cinci zile și că n-au avut nici cea mai vagă idee cu ce urmau să se confrunte. Zelenski a precizat că Moscova nu a știut cât de mult își prețuiesc libertatea locuitorii Ucrainei. Liderul de la Kiev a adăugat că armata lui a distrus mai mult armament și echipament rusesc decât au unele armate europene, dar că nu este suficient.

Romania ar putea fi atacata de Rusia? Ministrul Apararii a raspuns la declaratia lui Zelenski
Ministrul Apararii, Vasile Dincu. Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Ministrul Apărării, despre posibilitatea ca România să fie atacată de Rusia

Ministrul Vasile Dîncu susține că posibilitatea ca România să fie atacată de Rusia este o speculație și că nu crede că există dovezi ce ar putea să o susțină. Ministrul a clarificat că autoritățile nu iau în calcul acest scenariu descris de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Aici sunt speculaţii şi noi nu credem că există dovezi pentru aşa ceva şi nici nu luăm în calcul chiar acest scenariu. Înţelegem cauza pe care o apără preşedintele Zelenski şi chiar atunci când poate comunică accentuând lucrurile, îl înţelegem pentru că el se luptă pentru apărarea ţării sale şi într-o anumită măsură este cu adevărat şi apărătorul Europei”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a adăugat că în cazul în care crimele de război comise de militarii ruși în Ucraina vor fi dovedite, atunci președintele Volodimir Zelenski va putea fi considerat chiar apărătorul unei civilizații, al valorilor ei. Vasile Dîncu a precizat că „la nivelul logicii posibilului, orice este posibil”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...