Rețete de castraveți murați. Trucuri ca să iasă crocanți și gustoși

Emanuela Pană 04.09.2023, 14:21
Rețete de castraveți murați. Trucuri ca să iasă crocanți și gustoși

Cine nu iubește castraveții murați? Crocanți, aromați și extrem de gustoși, castraveții în oțet sau în saramură sunt nelipsiți de pe mesele românilor, mai ales iarna. Dar cum să faci acasă castraveți aromați și plini de gust? Încearcă aceste rețete de castraveți murați.  

Rețete de castraveți murați la borcan 

Castraveții sunt originari din India, locuitorii țării consumând acest aliment încă dinainte de istoria scrisă. Din dorința de a-i conserva și de a le prelungi durata de depozitare pentru transport, oamenii au început să îi pună la murat – lucru care se întâmpla în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.  

Astăzi, putem mura singuri castraveții. În magazinele alimentare găsim, de asemenea, o mulțime de soiuri, inclusiv castraveți întregi cu mărar, felii de castraveți dulci la borcan și cornișon – acei castraveți micuți.  

Castraveții murați conțin numeroase vitamine și minerale în saramura lor acrișoară și, pentru că sunt aproape numai apă, au foarte puține grăsimi sau proteine. Consumul de murături este recomandat întrucât acestea sunt pline de bacterii bune numite probiotice – importante pentru sănătatea intestinelor.  

Te întrebi cum ai putea prepara chiar tu câteva borcane cu castraveți delicioși, crocanți și plini de gust? Aceste rețete de castraveți murați și secretele pe care ți le vom dezvălui, pas cu pas, te vor ajuta să obții cei mai delicioși și crocanți castraveți murați.  

Citește și: Castraveți murați cu apă rece. Ingredientul care îi face delicioși

Castraveți murați de vară 

Cu siguranță ai auzit de castraveți murați de vară, dar știi oare cum se fac? Rețeta din rândurile de mai jos este veche, fiind cunoscută de gospodine și gospodari încă din cele mai vechi timpuri. În plus, cu această rețetă, castraveții vor rămâne crocanți, fiind, totodată, și foarte aromați. 

Ingrediente:  

  • 1,5 kg castraveți de grădină; 
  • o legătură mărar; 
  • o legătură cimbru; 
  • o căpățână usturoi; 
  • sare de mare. 

Mod de preparare: 

  1. Se curăță usturoiul și se taie fiecare cățel în feliuțe groase; 
  2. Se spală castraveții și se înlătură capetele, apoi se dă fiecare castravete pe din două, dar nu până la capăt; 
  3. Pe fundul unui borcan mare, se așează ramuri de mărar și cimbru, cât să formeze un pat; 
  4. Se așează castraveții în picioare pe două straturi, iar printre ei se pun bucățele de usturoi; 
  5. Dacă iubești murăturile iuți, poți adăuga și un ardei iute în borcan; 
  6. Într-o oală, se pune la fiert 1,5 l de apă cu două linguri de sare și se lasă amestecul pe foc câteva minute, până dă în clocot; 
  7. Se lasă amestecul la răcit (circa 15 minute), după care se toarnă peste castraveți; 
  8. Se adaugă crenguțe de mărar și cimbru deasupra castraveților și se lasă la răcorit aproximativ 6 ore; 
  9. Apoi, pune o felie de pâine peste castraveți și așează o farfurie peste borcan. Pune borcanul la soare și lasă la fermentat. Când saramura este tulbure, scoate felia de pâine și pune din nou farfuria; 
  10.  Borcanul trebuie să stea la soare cam 5-8 zile. Dacă nopțile sunt călduroase, poți lăsa borcanul afară. Dacă nopțile sunt reci, pune borcanul în casă.  
  11.  Golește borcanul și pune castraveții în borcane mai micuțe, cu tot cu saramură. Se pot păstra la frigider până la două săptămâni.  

Vezi și: Cum faci castraveţi muraţi bulgăreşti. Toată lumea îţi va cere reţeta

Rețete de castraveți murați pentru iarnă  

Castraveții murați, în oțet sau saramură, dau o savoare deosebită meselor de prânz sau cină. Vezi lista de ingrediente necesare și cum pregătești saramura.  

Retete de castraveti murati
Retete de castraveti murati

Castraveți murați în oțet 

Ingrediente: 

  • 5 kg castraveți proaspeți; 
  • 1 l oțet; 
  • 4 linguri sare de murături; 
  • 6 linguri zahăr; 
  • frunze de dafin; 
  • 1 legătură frunze de țelină; 
  • 3 morcovi; 
  • 3 cepe; 
  • ardei iute; 
  • boabe de piper; 
  • semințe de muștar; 
  • 2 rădăcini hrean; 
  • 1 căpățână usturoi; 
  • bețe de mărar uscat. 

Mod de preparare: 

  1. Se spală castraveții cu apă rece și se taie capetele. Se pot tăia în sferturi, în jumătate pe lungime sau pot fi lăsați întregi; 
  2. Se taie ceapa rondele, se zdrobește usturoiul, se curăță hreanul și se taie în fâșii subțiri. Se taie morcovul în bețișoare; 
  3. Se pune la fiert oțetul cu apa, sarea, zahărul și frunzele de dafin. Când amestecul dă în clocot, se pun castraveții și se lasă până își schimbă culoarea; 
  4. Se așează în borcane ceapa, usturoiul, morcovul și țelina și se adaugă câți castraveți încap; 
  5. Dacă îi preferi picanți, se poate adăuga și ardei iute; 
  6. Se adaugă boabele de piper și alte condimente, după preferințe; 
  7. Se așează borcanele în chiuvetă și se toarnă oțetul clocotit; 
  8. Se închid borcanele ermetic și se întorc cu gura în jos. Se acoperă cu o pătură și se lasă așa 2-3 zile.  

Castraveți murați în saramură  

Ingrediente: 

  • 4 kg castraveți; 
  • 2,5 l apă; 
  • 2 linguri sare pentru murături; 
  • crenguțe de mărar; 
  • 3 căței usturoi; 
  • 2 rădăcini hrean; 
  • 3 tulpini de țelină; 
  • boabe de piper; 
  • ardei iute, opțional.  

Mod de preparare: 

  1. Se spală castraveții, se taie capetele și se pun într-o oală; 
  2. Se pune pe foc apa cu sare (câte o lingură de sare la fiecare litru de apă); 
  3. După ce dă în clocot, se toarnă saramura peste castraveți. Se acoperă cu un capac și se lasă așa pentru o zi; 
  4. A doua zi, se așează castraveții în borcane; 
  5. Se clocotește iar saramura și se toarnă peste castraveți. Se lasă așa 2-3 zile, după care se scurge saramura și se lasă la clocotit încă o dată, pentru 5 minute; 
  6. Acum, se pun în borcane țelina, hreanul, boabele de piper, crenguțele de mărar și usturoiul. Se poate adăuga și ardei iute; 
  7. Se adaugă saramura clocotită și se înfiletează capacele;  
  8. După o săptămână, castraveții vor fi murați, delicioși și crocanți.  

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...