Rețetă pâine cu cartofi și rozmarin, fără frământare. Se prepară rapid, iar gustul ei este senzațional

Ana Anitoiu 29.10.2020, 14:54
Rețetă pâine cu cartofi și rozmarin, fără frământare. Se prepară rapid, iar gustul ei este senzațional

Rețeta pentru pâine cu cartofi și rozmarin, fără frământare, este excelentă pentru cei care vor să se răsfețe cu un gust deosebit, dar fără să trebuiască să muncească foarte mult înainte.

Rețetă pentru pâine cu cartofi și rozmarin, fără frământare. Ingrediente

  • 600 grame făină fără gluten, pentru a preveni balonarea
  • 300 grame cartofi
  • 250 mililitri lapte integral
  • 330 mililitri apă
  • 6 grame drojdie uscată
  • 6 ouă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță de rozmarin uscat
Reteta paine cu cartofi si rozmarin, ce nu necesita framantare
Paine pe un prosop de bucatarie

Rețetă pentru pâine cu cartofi și rozmarin, fără frământare. Mod de preparare

Mai întâi, se curăță cartofii de coajă și se taie în cuburi mari. Apoi, se pun la fiert într-o oală, cu apă cât să îi acopere, și cu puțină sare. Se iau de pe foc atunci când furculița intră ușor în ei.

După aceea, în oala cu cartofi fierți se adaugă o linguriță de sare, laptele, drojdia, rozmarinul și zahărul. Se amestecă totul foarte bine.

Urmează să fie folosit un blender. Se pun compoziția de cartofi și cele șase ouă în blender și se mixează pentru 30 de secunde. Trebuie să iasă un fel de piure fin.

Ulterior, se adaugă treptat găina fără gluten și se mixează până când se încorporează bine în compoziția fină. Acesta este aluatul de pâine. Se pune într-un vas și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă la crescut, la temperatura camerei, timp de două ore și jumătate. Trebuie să se dubleze volumul.

Reteta paine cu cartofi si rozmarin, ce nu necesita framantare
Paine, langa un cutit pentru feliat

Apoi, se unge o tavă de cozonac sau una rotundă cu puțin ulei și se toarnă aluatul în aceasta. Tava se acoperă cu folie de plastic și se mai lasă la crescut pentru încă două ore.  Însă, cu o oră înainte de a da pâinea la copt, se aprinde cuptorul, la 200 de grade Celsius.

După toate acestea, se dă la o parte folia de plastic. Acum vine momentul de creativitate. Se pot pune semințe și se pot face diverse crestături în aluat, cu un cuțit. La joacă!

Când pâinea arată perfect, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncălzit. Se lasă pentru 45 de minute. Apoi, se reduce căldura la 180 de grade Celsius. Se mai lasă o jumătate de oră.

Apoi, se scoate folia de aluminiu, se scade temperatura cuptorului până la 150 de grade Celsius și se mai lasă la copt, pentru 20 de minute.

În final, se scoate tava din cuptor. Pâinea se lasă la răcit pentru una sau chiar două ore, înainte de a se tăia. Pregătită astfel, pâine cu cartofi și rozmarin se poate păstra până la o săptămână, în pungă de hârtie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...