Rețete de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Iese un deliciu

Rețete de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Iese un deliciu

Iată o rețetă pentru o pâine savuroasă în timpul postului. Gustul acestor pâinici nu au nevoie de nimic altceva. După ce sunt coapte, se pot mânca simple, fără să mai adăugați ceva peste ele. Este necesar doar să fie coaptă pe aragaz și să adăugați câteva ingrediente.

Rețetă pentru pâine coaptă pe aragaz

Dacă sunteți în post și vreți să încercați ceva nou, față de produsele pe care le găsiți în magazin, trebuie să încercați această rețetă minunată. Pâinea coaptă pe aragaz va ieși sub o formă de turtă, iar gustul te va uimi. Este o rețetă veche și nu este cunoscută de foarte multă lume. Aceste pâini moi și pufoase făcute pe aragaz se mai cunosc și sub numele de ”plăcinte moldovenești de post”. Totodată, această pâine poate fi făcută și la cuptor, pentru un gust mai ”tradițional”.

Din rețetă vor ieși patru turte simple, cu diametrul de 18-20 de cm. Pentru a obține o pâine cu un gust deosebit de bun, este nevoie de următoarele: 550 g de făină 000, 25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată, 375 – 400 ml de apă caldă, 1 linguriță rasă de zahăr, 8 g sare pentru aluat, 50 ml ulei, 5 g sare pentru copt. Se arată potrivit informațiilor de pe savoriurbane.com.

Cum se procedează?

În primul rând, este necesar să amestecați toate ingredientele într-un castron, iar după se frământă un aluat moale timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute dacă îl faceți cu mâna. În funcție de calitatea făinii, cel mai bine este să începeți cu doar 350 ml de apă caldă, iar pe parcurs, dacă mai este nevoie, atunci adăugați încă 50 de ml. După ce totul este gata, adăugați uleiul și continuați frământarea aluatului pentru încă 3-5 minute. Acum aveți aluatul, care se va acoperii cu o folie de plastic și se lasă la dospit până când acesta își dublează volumul, timp de 45-60 de minute.

Pentru a fi sigur că rețeta pentru aceste pâini este perfectă, îl puteți cântării. Aluatul trebuie să cântărească în jur de 1 kg, iar porțile se vor împărții în câte 4. Fiecare porție se va lucra la rând, iar restul va fi acoperit cu folie de plastic pentru a nu se usca. Pe o masă înfăinată, se ia o bilă de aluat, care se aplatizează ușor cu palma, iar marginile se duc către mijloc. La final, acestea se întind cu sucitorul la o grosime de cca 1 cm și 18-20 cm. După acest proces, procedați la fel cu celelalte 3 porții.

Rețete de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Iese un deliciu

Rețete de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Iese un deliciu

Cum se coc pâinicile?

După ce ați obținut cele patru porții, luați două ceaune sau tigăi cu capac. Pe fundul acestora se presară un pic de sare, iar deasupra se așează turta. Focul se va lăsa la minim. După ce se așează turta, acoperiți ceaunul sau tigaia cu un capac, astfel se lasă la copt câte 10 minute în parte. Imediat aluatul va începe să se umfle. După 7-8 minute, verificați stadiul de rumenire de la fundul turtelor. Dacă arată ca fiind coapte, atunci se întorc pe verso. Apoi se acoperă din nou cu un capac și ce coc alte 8-10 minute la foc mic. După ce le coaceți pe toate, aceste turte se pun unele peste altele, iar rezultatul este excepțional. Dacă nu țineți post, atunci plăcintele se pot unge cu smântână sau să le presărați cu brânză sărată.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI