Experiment inedit în România. Cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine. Avertismentul specialiștilor

Ana Anitoiu 27.09.2020, 12:59
Experiment inedit în România. Cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine. Avertismentul specialiștilor

Un experiment inedit ce a fost realizat în România a demonstrat cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine. Specialiștii au transmis un avertisment.

Cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine

Experimentul a fost făcut de cercetători de la Facultatea de Fizică din București. Ei au colectat probe de la pacienți cu COVID-19 internați la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Cercetătorii au vrut să afle cât rezistă noul coronavirus pe mai multe suprafețe, inclusiv pe o felie de pâine, pe ambalajele alimentelor sau pe exteriorul măștilor de protecție.

Criteriul principal ce a fost luat în calcul de cercetătorii români a fost porozitatea materialului contaminat cu noul coronavirus.

Potrivit experimentului, coronavirusul poate supraviețui pe o felie de pâine contaminată cel puțin 180 de minute. Adică cel puțin trei ore.

”Inoculăm pe o felie de pâine o soluție care are un anumit conținut de virus. Inoculăm și pe o folie de polipropilenă, ambalajul pâinii respective. După aceea prelevăm probele din fiecare și le ducem la microscopul de forțe atomice să vedem ce se întâmplă cu el”, a explicat cercetătorul Ioan Stamatin, profesor de fizică.

Experiment inedit în România. Cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine. Avertismentul specialiștilor

Cât rezistă coronavirusul pe ambalajele alimentelor

Cercetătorii români au venit și cu o veste bună. Noul coronavirus nu poate trece prin ambalajele alimentelor. Însă, acesta poate supraviețui pe ambalaje.

”Din fericire, s-a constatat că virusul NU poate trece prin ambalaj, dar el poate fi pe suprafața ambalajului și rămâne pe suprafața ambalajului. Mare atenție atunci când cumpărăm de undeva de pe stradă, fast-food, toneta unui magazin.

Dacă o persoană bolnavă le-a atins și avea pe mână secreții nazale sau din gură, sigur că virusul poate fi pe acest ambalaj și trebuie să fim foarte atenți”, a spus nutriționistul Cristi Mărgărit.

El a avertizat că oamenii ar trebui să scape de ambalajele alimentelor într-un mod igienic, astfel încât să nu se infecteze cu noul coronavirus.

”Ar trebui să scăpăm de aceste ambalaje într-un mod igienic. Coronavirusul ne face să fim mult mai atenți, dar infecțiile digestive existau și până acum. Nu trebuie să ne protejăm doar de această transmisie aeriană, ci să avem grijă și la transmisia prin obiecte”, a mai spus nutriționistul.

Experiment inedit în România. Cât rezistă coronavirusul pe o felie de pâine. Avertismentul specialiștilor

Cât rezistă coronavirusul pe exteriorul măștilor de protecție

De asemenea, cercetătorii români au aflat cât timp rezistă noul coronavirus pe exteriorul măștilor de protecție.

Vezi și: Ce obicei extrem de nesănătos slăbește organismul în lupta cu coronavirusul. Din păcate, mulți români fac această greșeală. Specialiștii avertizează

”Interesant este că pe masca chirurgicală, dar pe exteriorul ei, poate să reziste 7 zile, dar asta nu înseamnă că și a tranzitat prin mască!”, a spus profesorul Stamatin.

Pe hârtia igienică, coronavirusul poate să reziste până la trei ore, după ce suprafața acesteia a fost atinsă de o persoană cu COVID-19.

”Dacă un om a strănutat și este bolnav și e în preajma noastră și ajung picături de salivă, poate să persiste câteva zile. Pe paharul de sticlă – dacă ai băut și ți-ai lăsat mânuțele pe sticlă, până la 4 zile poate să persiste acest virus”, a mai atras atenția profesorul Stamatin.

Urmăriți Impact.ro și pe