REPORTAJ. Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de vaccinare? Ce se întâmplă dacă un medic refuză

Andrei Cezar 19.01.2021, 19:47

Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienții care doresc în programul de vaccinare, având în vedete că cea de-a doua etapă a vaccinării împotriva Covid-19 a debutat pe data de 15 ianuarie? Este o întrebare pe care și-o pun tot mai mulți români incluși în această fază. Vizați sunt bolnavii cronic, persoanele de peste 65 de ani și cele care lucrează în industriile cheie. Cei care se încadrează în aceste categorii pot opta pentru înscrierea în platforma de vaccinare prin câteva metode puse la dispoziție de autorități.

Pot refuza medicii de familie însrierea unor pacienți pe listele de vaccinare?

Doamna Elena și soțul ei, în vârstă de 70 și respectiv 74 de ani, locuiesc în Pitești. Cei doi au așteptat cu nerăbdare debutul celei de-a doua etape de imunizare împotriva SARS-CoV-2, astfel că încă din primele zile au dorit să se înscrie pe listele pentru vaccinare. Fiind mai puțin familiarizați cu noile tehnologii și implicit cu platforma online pusă la dispoziție de STS, vârstnicii au cerut ajutorul nepotului lor pentru a-i îndruma. Acesta le-a sugerat că cel mai indicat lucru ar fi să meargă la medicul de familie pentru a-i cere ajutorul. Zis și făcut. Doamna Elena împreună cu soțul ei au mers la doctorul pe listele căruia figurează de ani de zile ca pacienți.

Însă nu mică le-a fost mirarea atunci când medicul a refuzat să îi înscrie în platformă, recomandându-le totodată să se înregistreze singuri online. Doamna Elena ne-a explicat ce s-a întâmplat: ”Medicul ne-a refuzat. A spus că nu poate să ne înscrie și că cel mai bine ar fi să ne programăm noi pe internet. Mi-a dat și un număr de telefon la care să sun pentru a ne programa, dar nu a răspuns nimeni, deși am sunat de mai multe ori.” Ca cei doi sunt multe alte persoane în România care nu știu cum să procedeze pentru a se înscrie în programul de vaccinare.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oamenii au la dispoziție patru modalități:

  • Electronic – direct în platforma națională programare.vaccinare-covid.gov.ro. Aplicația permite ca programarea să fie realizată și de un membru din familie sau de un apropiat de încredere care are acces la datele de identitate;
  • Prin intermediul medicului de familie;
  • Prin direcțiile de asistență socială de la nivelul primăriilor;
  • Telefonic, prin apelarea numărului unic de Call Center – 021.414.44.25.
Vaccin impotriva Covid-19
Vaccin impotriva Covid-19

Ce spun medicii de familie

Președintelui Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dr. Sandra Adalgiza Alexiu, i  s-a solicitat un punct de vedere cu privire la posibilia obligație ce le-ar putea reveni medicilor de familie de a înscrie în platforma de vaccinare persoanele care solicită acest lucru.

”Programările în platformă se pot face atât de către medicii de familie, cât și prin celelalte căi. Inclusiv de către membrii familiei. Aceștia pot întregistra persoanele de peste 65 de ani, cât și pe cele cu boli cronice, care deja se regăsesc în platformă. STS a importat din sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate majoritatea pacienților care figurează cu boli cronice.

La ora actuală, fiecare om poate să își facă propria înscriere sau mai poate înscrie încă nouă persoane. Dacă cineva din familie este mai potrivit la această activitate, atunci respectivul membru poate să înscrie 10 persoane cu tot cu el.

Medicul de familie nu este obligat în vreun fel să înscrie persoanele. Este doar una dintre căile pin care pacientul poate să se înscrie, dacă le epuizează pe celelalte. Noi avem și orele de cabinet în care trebuie să îi consultăm și pe ceilalți pacienți.”

Explicații amănunțite despre procedura de înscriere găsiți într-un video postat pe pagina oficială de facebook RO Vaccinare.

Urmăriți Impact.ro și pe