REPORTAJ. Românii s-au îmbulzit la Orostim, ”medicamentul minune” scos azi pe piață. ”Eu n-am mai prins”. Ce cred oamenii și ce spun specialiștii despre el

Andrei Cezar 02.12.2020, 17:59
REPORTAJ. Românii s-au îmbulzit la Orostim, ”medicamentul minune” scos azi pe piață. ”Eu n-am mai prins”. Ce cred oamenii și ce spun specialiștii despre el

A fost înghesuială încă de la primele ore ale dimineții, la poarta Institutului ”Cantacuzino” din Capitală, după ce a fost lansat pe piață imunomodulatorul Orostim-HV. Oamenii au venit cu speranța că vor putea achiziționa un flacon din acest supliment, însă mulți dintre ei au plecat nemulțumiți pentru că nu mai aveau ce să cumpere. Până la ora 11.00, întreg stocul de aproape 1.000 de flacoane a fost epuizat. În urma succesului înregistrat astăzi, Ministerul Apărării a transmis, printr-un comunicat, că Institutul Cantacuzino va dubla în curând capacitatea de producție a suplimentului, scrie Digi24. Reporterii Impact.ro au stat de vorbă cu specialiști în boli infecțioase pentru a afla cum acționează exact asupra imunității organismului uman acest supliment alimentar și cum i-ar putea ajuta pe cei vulnerabili, în lupta contra Covid-19.

Succes pentru Institutul ”Cantacuzino”. Orostim-HV, epuizat în doar câteva ore

Potrivit directorului general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, Florin Oancea, suplimentul alimentar Orostim-HV are rolul de a întări imunitatea organismului la infecții respiratorii. El declara în urmă cu două zile, într-o conferință de presă la care a participat și premierul Ludovic Orban, că acest supliment se adresează în special persoanelor care prezintă un grad ridicat de risc de apariție a infecțiilor respiratorii.

“Specialiştii Secţiei Imunomodulatori împreună cu cei din Departamentul de Cercetare-Dezvoltare au reuşit într-un timp relativ scurt, aproximativ un an, să revitalizeze produsul OROSTIM. Iată că prin munca asiduă a celor care lucrează în acest institut am reuşit să scoatem pe piaţă acest produs imunomodulator OROSTIM-HV, care este un supliment alimentar obţinut dintr-un lizat atomizat din 15 tulpini bacteriene şi o pulbere de extract de orz verde, folosit ca excipient. Are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii, în special ale tractului respirator superior. OROSTIM-HV se administrează în perioadele cu risc de apariţie a acestor infecţii respiratorii persoanelor care lucrează în colectivităţi cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecţii respiratorii recurente, persoanelor de vârsta a treia şi celor cu stări de imunitate scăzută”, a precizat Florin Oancea.

Flacoane de Orostim-HV
Flacoane de Orostim-HV

Procesul de producție al Orostim-HV ar putea fi externalizat către alte companii

Cele 942 de flacoane fabricate în cadrul Institutului ”Cantacuzino”au fost vândute la punctul de comercializare situat în curtea acestuia. În doar câteva ore, întregul lot a fost epuizat.

„Ritmul maxim pe care îl poate asigura Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu capacitățile de microproducție din dotare, este, la acest moment, de 1.000 de flacoane scoase la vânzare într-un interval de 10-14 zile. Acest ritm este condiționat atât de capacitatea limitată de producție, dar, mai ales, de controlul de calitate care se desfășoară cu strictețe pentru fiecare lot produs. Prin optimizarea fluxului de microproducție, Institutul își propune să ajungă, în perioada următoare, la dublarea acestei cantități”, subliniază Ministerul Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Cantacuzino”, col. Romeo Feraru, este de părere că a doua tranșă a acestui sulpliment va fi gata în a doua jumătate a lunii decembrie:

Pentru fiecare tulpină e de aşteptat un timp de testare şi atunci realizarea produsului durează ceva. Din 2021 vom avea sigur un alt process industrial de fabricare şi mutiplicare‘‘, a precizat pentru Impact.ro col. Romeo Feraru.

Potrivit MApN, producția în masă a imunomodulatorului ar putea fi ”externalizată către agenți economici specializați care dețin capacități de fabricație la nivel industrial.”

Ceicare nu au mai reușit să cumpere Orostim-HV în această dimineață, s-au mulțumit cu un alt produs recomandat de vânzătoaea de la punctul de comercializare al Institutului ”Catacuzino”.

Bărbat: ”Au făcut o microproducție de 1.000 de flacoane (de Orostim-HV, n.r.). Eu când am venit nu am mai prins și am rămas să iau SOD Naural, care am înțeles că ar fi cam la fel cu Orostim. ”

Femeie: ”Și Orostim și SOD Natural au pulbere de orz în compoziție, care este un antioxidant. Se poate cumpăra și separat de la plafar și să îl consumați ori în shake-uri, ori în sucuri.”

Femeie: ”Orostim are 15 tulpini de bacterii și puțin orz. Acesta (SOD Natural – n.r.) are doar orz. Este foarte bun contra celulelor maligne și îți dă multă energie.”

Potrivit descrierii produselor, cele două suplimente sunt diferite din punct de vedere al compoziției. În timp ce Orostim-HV conține o combinație dintr-un lizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde, SOD-Natural este un suc de orz verde cu rol antioxidant care sprijină organismul în lupta cu radicalii liberi.

Cateva persoane asteptand la rand in Institutul ”Cantacuzino”
Cateva persoane asteptand la rand in Institutul ”Cantacuzino”

Dr. Adrian Marinescu: ”Suplimentul nu are un efect antiviral direct, nu previne infectarea”

Medicul infecționist Adrian Marinescu, din cadrul Institutului ”Matei Balș” din Capitală, a declarat pentru Impact.ro că acest supliment alimentar nu trebuie privit ca un remediu care poate trata o infecție respiratorie, ci mai degrabă ca pe o metodă de prevenție.

”Cred că ar trebui să gândim acest supliment alimentar, care într-adevăr are date în spate cum că ar fi imunomodulator, la nivel de prevenție. Persoanele vulnerabile își pot echilibra sistemul imunitar prin acest supliment alimentar, tocmai în ideea ca atunci când se vor infecta să fie o probabilitate mai mică să facă forme severe de boală.”, a precizat medicul infecționist.

În opinia doctorului, deși nu se cunosc foarte multe date despre acest produs, fiind recent reintrat pe piață, suplimentul poate echilibra sistemul imunitar.

”Practic aceste tulpini ar trebui să determine sistemul imunitar să dea un răspuns care să fie satisfăcător pentru infecțiile uilterioare. Echilibrarea sistemului se referă la felul în care vom avea acest răspuns. Răspunsul organismului, după ce este administrat suplimentul alimentar, ar trebui să ne ferească, într-o oarecare măsură, de infecțiile viitoare. Adică vom avea un sistem imunitar mai bine pus la punct.”, a mai precizat dr. Adrian Marinescu.

Eficient și în combaterea Covid-19?

Întrebat fiind de reporter dacă acest supliment ar putea avea un efect benefic și un rol de imunizare contra infecției cu SARS-CoV-2, în condițiile în care este un produs care ajută în cazul infecțiilor respiratorii, medicul Adrian Marinescu a declarat:

”Imunizarea se obține în mod natural atunci când trecem prin infecție, sau în mod dobândit, când trecem prin vacccinare. Dar echilibrând sistemul imunitar, am putea să ne gândim că și în cazul infecției cu SARS-CoV-2 s-ar putea evita formele severe care aduc, într-adevăr probleme, mai ales la persoanele vulnerabile, cu afecțiuni cronice.”

Orostim-HV are un preț cuprins între 25 și 80 de lei, în funcție de numărul capsulelor și concentrație.

  • Orostim-HV 125 flacon cu 10 capsule: 25 lei;
  • Orostim-HV 125 flacon cu 30 capsule: 60 lei;
  • Orostim-HV 250 flacon cu 10 capsule: 30 lei;
  • Orostim-HV 250 flacon cu 30 capsule: 80 lei.
Dr. Adrian Marinescu - medic infectionist Matei Bals
Dr. Adrian Marinescu – medic infectionist Matei Bals
Urmăriți Impact.ro și pe