Reportaj. Problema lipsei vaccinului antigripal se acutizează. Antidotul nu poate fi găsit în farmacii. Medic de familie: ”Am primit 20 de doze pentru copii”

Andrei Cezar 15.10.2020, 18:38
Reportaj. Problema lipsei vaccinului antigripal se acutizează. Antidotul nu poate fi găsit în farmacii. Medic de familie: ”Am primit 20 de doze pentru copii”

Sezonul gripal bate la ușă, iar în contextul epidemiologic prezent, îngrijorările sunt tot mai mari în rândul populației, ținând cont de faptul că momentul apariției gripei sezoniere se va suprapune cu pandemia de COVID-19. Iar pentru a reduce cât mai mult riscul apariției unor eventuale complicații, în cazul contactării ambelor virusuri, autoritățile recomandă o vaccinare în masă împotriva gripei. Însă cum de multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, nici recomandările autorităților nu se potrivesc cu situația reală. Ne referim aici la problema vaccinurilor antigripale, care nu pot fi găsite momentan pe piață. Jurnaiștii Impact.ro au mers în patru dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din București pentru a vedea exact care este situația. Din nefericire, am constatat că nici specialiștii nu pot ofeir răspunsuri clare. 

Autoritățile recomandă vaccinarea împotriva gripei, însă dozele de vaccin lipsesc cu desăvârșire

Până anul trecut, vaccinul tetravalent se putea găsi în orice farmacie, sau la medicii de familie, fără a se pune problema dispariției lui temporare de pe piață.

Anul acesta însă, în contextul pandemiei care devine pe zi ce trece tot mai agresivă, vaccinul antigripal pare să devină un lux. O primă tranșă de antidoturi a fost livrată în luna spetembrie, însă numărul de doze a fost mic și s-a epuziat imediat.

În momentul de față, am ajuns în situația ca în nicio farmacie dintre cele pe care le-am vizitat, să nu se găsească nici măcar un flacon.

Ajunși în una dintre farmaciile din Sectorul 2 al Capitalei, o doamnă în etate întreabă din ușă, fără a mai aștepta să-i vină rândul la casă: ”Vaccin aveți?”. De după geamul despărțitor, farmacista dă dezaprobator din cap, în timp ce rostește un ”Nu”, plin de deznădejde.

O deznădejde pe care am simțit-o în momentul discuției avute cu ea: ”Nu știm nici noi nimic de vaccin. Am avut în septembrie, dar nu am mai primit de atunci.”, ne-a mărturisit farmacista.

”- Știți când îl veți mai primi?

– Nu știm nimic. Oamenii vin și ne întreabă zilnic, dar nu știm ce să le răspundem. Paradoxul este că ne spun să ne vaccinăm (autoritățile – n.r.), dar nu avem vaccin.”, a mai spus femeia.

Într-o altă farmacie, reprezentanta acesteia ne spune că putem intra în posesia vaccinului antigripal doar dacă facem comandă online, însă recunoaște că din luna septembrie nu au mai primit nicio doză.

”-Urmăriți site-ul nostru pentru că este posibil să mai aducă. Se face precomandă anul acesta.

-Când ați avut vaccinul ultima dată?

-Cred că acum o lună, dar tot pe comandă online. Nu l-am avut în farmacie la vânzare. Și cel nazal pentru copii, la fel a fost. ”

La o farmacie din Sectorul 3 este aceeași poveste.

”-Aveți vaccinul antigripal?

-Nu. La noi în farmacie au venit 70 de doze cam acum o lună de zile. Atât. De atunci, nimic.

-Și explicații vi se dau?

-Niciuna. Și cele 70 de doze au venit pe neașteptate, iar în jumătate de oră s-au dat. ”

Situația este identică peste tot. O altă farmacistă ne-a spus că este posibil ca antidotul să apară luna viitoare și că nu crede că îl vom găsi în altă parte până atunci.

Problema lipsei vaccinului antigripal se acutizează. Antidotul nu poate fi găsit în farmacii
Problema lipsei vaccinului antigripal se acutizează. Antidotul nu poate fi găsit în farmacii

În cabinetele medicilor de familie există vaccinul

În schimb, în cabinetele medicilor de familie, situația este puțin diferită. Medicul Valeria Herdea a declarat, pentru Impact.ro, că a primit aproximativ 20 de doze de vaccin, din cele 360 solicitate. Antidotul pe care l-a primit este doar pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 luni și 5 ani, însă speră ca Ministerul Sănătății să se țină de cuvânt și să distribuie și restul dozelor promise.

” Dozele vin în tranșe, exact cum a stabilit Ministerul Sănătății. Sperăm că se țin de programare și să sperăm că le vom primi pe toate.

S-a transmis vaccin pentru 6-36 de luni și 3-5 ani. Urmează să primim și pentru adulți.”, a declarat Valeria Hordea.

Medicul a mai precizat că primele persoane care vor fi vaccinate, după primirea antidotului pentru adulți, vor fi pacienții cu boli cronice.

”Vaccinurile se pot face inclusiv până în luna decembrie, ianuarie, fără niciun fel de problemă și avem promisiunea fermă a domnului ministru că vor veni în tranșe. ”

Medicul Alexandu Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a precizat că se așteaptă ca anul acesta debutul sezonului gripal să aibă loc în luna noiembrie.

” În emisfera sudică există un sistem global de supraveghere a gripei, în Europa a arătat o circulație mult redusă față de anii precedenți, probabil din acest motiv măsurile pe care le-au luat statele și comportamentul cetățeanului în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus, asta în general se corelează cu un debut puțin întârziat. Anul trecut a început foarte repede sezonul gripal, în noiembrie aveam cazuri. Probabil anul acesta în decembrie, ianuarie o să fie un debut de sezon gripal, deci e bine să ne vaccinăm până la sfârșitul lui noiembrie.”, a declarata prof. dr. Alexandru Rafila, în urmă cu câteva săptămâni, potrivit stirileprotv.ro.

Speciliștii în sănătate atrag atenția că imunizarea unui pacient căruia îi este administrat antidotul gripal se face în aproximativ o lună.

Urmăriți Impact.ro și pe