REPORTAJ. Investiția de 19 milioane de euro care zace în paragină chiar lângă locuința președintelui Iohannis. ”Aș închiria eu niște bărci, să se plimbe oamenii”

Andrei Cezar 19.03.2021, 21:15

După doi ani de la inaugurarea proiectului privind amenajarea Lacurilor Tei și Floreasca, proiect în cadrul căruia au fost construite debarcadere, pontoane, piste pentru bicicliști și un amfiteatru, investiția de 19 milioane de euro zace acum în paragină. Vaporașe care să plimbe turiștii pe cele două lacuri nu există, iar celelalte facilități se degradează pe zi ce trece.

Cum arată acum proiectul de amenajarare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca-Tei

Proiectul intitulat ”Amenajare cirucuit turistic pe Lacul Floreasca, Lacul Tei și zona adiacentă” a fost lansat în 2010, însă de-a lungul anilor implementarea sa a avut mai multe întârzieri, astfel că semnarea contractului de lucrări s-a realizat abia în 2016. Proiectul a fost imaginat ca o completare a amenajării existente în Parcul Herăstrău, cunoscută drept ”Debarcader”. Mai exact, celebrele vaporașe ar fi trebuit să parcurgă un traseu care să unească toate cele trei lacuri: Herăstrău, Floreasca și Tei. Trecerile ambarcațiunilor dintr-un lac în altul s-ar fi făcut prin ecluza deja existentă între Herăstrău și Floreasca, și printr-o a doua ce ar fi trebuit să fie construită la granița dintre Lacul Floreasca și Lacul Tei. Astfel, traseul ar fi fost lungit cu încă trei kilometri și ar fi ajuns până în zona străzii Petricani din Sectorul 2 al Capitalei.

Uite ecluza, nu e ecluza!

S-a renunțat la construirea celei de-a doua ecluze pentru că la momentul proiectării nu a fost luată în calcul rețeaua de termoficare din zona podului Floreasca, care blochează practic trecerea între cele două lacuri. Astfel s-a ajuns la varianta unui debarcader flotant pe malul stâng, în imediata vecinatate a podului, unde să poată fi debarcați turiștii, iar ulterior să-și continue călătoria cu ambarcațiunile aflate pe celălalt lac.

Traseul turistic poate fi parcurs atât nautic, cât și cu bicicleta sau chiar pietonal. De-alungul circuitului au fost amenajate platforme pentru activitati culturale, 5 chioscuri si cladiri de servicii, sala polifunctională dotată cu generatoare de curent, zone verzi, de agrement. În plus, există 2 debarcadere pentru ambarcațiuni mici si 8 pontoane plutitoare pentru ambarcațiuni specifice sporturilor nautice.

Pentru ca vaporașele să poată circula între lacuri ar fi trebuit, însă, făcută o decolmatare.

”Era obligatoriu, prin avizul dat de Apele Române pentru a putea face trecerea vaporașelor la stăvilarul de la Herăstrău, să decolmatăm minim un metru din nămolul care există în lacurile respective, iar din acel nămol să facem o insulă frumoasă pe care să o amenajăm și să o redăm publicului cu acele podulețe urbanistice. Normal că s-a întâmplat ca în România. Nimeni nu a mai decolmatat, tot proiectul a fost abandonat și ne-am trezit într-o stare deplorabilă a salbei de lacuri imediat de după stăvilarul de la Herăstrău.”, a explicat pentru Impact.ro Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Circuitul turistic de pe Lacul Tei si Lacul Floreasca, lasat in paragina
Circuitul turistic de pe Lacul Tei si Lacul Floreasca, lasat in paragina

SPP, aviz negativ

În proiect era prevăzută amenajarea mai multor puncte turistice în apropierea reședinței prezidențiale, cunoscută ca Vila Lac 3. Pe aceeași limbă de pământ înconjurată de Lacul Floreasca se află și Vila Dante, dar și Vilele Lac 1 și 2.

“(…) instituţia noastră (n.r. – S.P.P.) a comunicat, încă din data de 26 martie 2015, că trebuie luate în calcul câteva aspecte prin care să se poată proteja viaţa privată şi intimitatea demnitarilor, români şi străini, găzduiţi în obiectivele aflate în zonă”, a transmis SPP potrivit Liberatatea.

S-au învolburat ”Apele”

Lucrările au fost oprite chiar de Administrația Națională a Apelor Române care a reclamat faptul că autoritățile locale nu au respectat avizul emis de ei.

”Chiar Apele Române au pus stop lucrărilor pentru că au văzut că nu se respectă nimic. Este clar că nu au avut nicio intenție de a finaliza, de a face ceva calumea. Primul lucru care trebuia făcut era să țină cont de avize. (…) Aveai avizul de la Apele Române în care se preciza că pentru a putea trece cu vaporașele la stăvilar, trebuie să decolmatezi minim un metru. Trebuia să te ții de el.”, a mai preizat vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Chiar dacă a fost inaugurat în 2019 de primarul general de atunci Gabriela Firea, proiectul a fost dat uitării ulterior. Vaporașe pe Lacurile Tei și Floreasca nu au existat, iar pontoanele și amfiteatrul se degradează din ce în ce mai mult. Străjuite de roata mare din Parcul Tei, cele două debarcadere sunt folosite drept loc panoramic celor care vin să facă fotografii sau să admire peisajul. Infochioșcurile amplasate de-a lungul pietonalei sunt fie sparte, fie nefuncționale, iar pe geamurile adăpostului sunt afișate postere cu femei frumoase care fac reclamă la bijuterii.

Circuitul turistic de pe Lacul Tei si Lacul Floreasca, lasat in paragina
Circuitul turistic de pe Lacul Tei si Lacul Floreasca, lasat in paragina

Un locuitor al zonei îmi spune dezamăgit: ”E poveste veche. Se întâmplă ca la noi, la români: se apucă de un lucru și îl lasă neterminat. Trebuiau să vină vizitatori, să se plimbe cu vaporașele pe tot lacul până la Floreasca. Ar fi fost ceva frumos, dar…”.

Unul dintre lucrătorii de la roata mare din parc, aflată în imediata apropiere a construcțiilor, mărturisește sec: ”Dacă aș putea aș cumpăra eu câteva bărci și le-aș închiria oamenilor să se plimbe. Când vezi că totul e lăsat în paragină nu știi ce să mai zici. Nu suntem în stare să facem un  lucru de la un cap la altul.”

Valoarea totală a proiectului ”Amenajare circuit turistic pe Lacul Floreasca, Lacul Tei și zona adiacentă” se ridică la 88.355.487,98 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe