REPORTAJ. Care sunt măștile care nu ne protejează de coronavirus. Ce spun oficialii

Andrei Cezar 27.11.2020, 18:35

Scandalul măștilor de protecție neconforme ia amploare. Mari companii de retail ca Lidl, Kaufland și Mega Image, dar și două lanțuri de farmacii cu acoperire națională, Sensiblu și Help Net, au fost amendate de ANPC pentru comercializarea unor astfel de dispozitive medicale potrivit stirileprotv.ro. Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au descoperit aproape 33 de milioane de măști neconforme, în valoarea totală de peste 19 milioane de lei. Specialiștii în sănătate avertizează că un cumpărător nu își poate da seama dacă o mască este sau nu conformă, decât dacă îi solicită comerciantului certificatul de conformitate. Medicul infecționist Adrian Marinescu a declarat pentru Impact.ro că cetățenii se pot baza strict pe buna credință a companiilor care comercializează aceste dispozitive medicale, ei neavând expertiza necesară pentru a depista eventualele neconformități ale lor.

Zeci de milioane de măști neconforme, retrase de pe piață. Mari magazine și farmacii au primit amenzi uriașe pentru comercializarea lor 

Potrivit raportului ANPC, intrat în posesia Agerpres, unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi Help Net, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista firmelor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme. Raportul a fost întocmit după ce inspectorii ANPC din întreaga țară au făcut controale, în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie, cu scopul de a verifica dacă sunt respectate prevederile legale pentru comercializarea măștilor de protecție.

Ce nereguli au găsit autoritățile

În urma verificărilor, din cei 599 operatori economici controlați, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) s-a constatat nerespectarea prevederilor legale în vigoare, iar la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat. Astfel, au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu erau conforme. În aceste condiții, autoritățile au dispus ca  31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei să fie oprite de la vânzare până la remedierea problemelor. De asemenea, 725.448 de măşti, în valoare de 3.152.544 lei, au fost scoase de la comercializare.

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsa instrucţiunilor de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Marcaj de conformitate CE pe o cutie cu masti de protectie
Marcaj de conformitate CE pe o cutie cu masti de protectie

Amenzi usturătoare

În urma neregulilor constatate, autoritățile au aplicat 668 de sancțiuni contravenționale, dintre care 431 de amenzi în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor și 237 de avertismente. 

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat joi că raportul ANPC a fost trimis Parchetului General

”Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea.Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul, potrivit sursei citate. 

Caracteristici imprimate pe o cutie cu masti de protectie
Caracteristici imprimate pe o cutie cu masti de protectie

Ce spun medicii despre situația măștilor neconforme

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, vorbește despre o culpă a societăților comerciale în acest caz:

”Aici este o scăpare a societății comerciale care este în spate. Pentru că aceste măști trebuie verificate la nivel de documente și e clar că acolo a fost o scăpare. Dacă nu sunt documente de însoțire și cu certificate de conformitate, lucrurile acestea se pot întâmpla”, a declarat pentru Impact.ro, Adrian Marinescu.

Specialistul în boli infecțioase trage un semnal de alarmă asupra acestui caz și reclamă faptul că cetățenii nu își pot da seama singuri dacă măștile de protecție sunt sau nu conforme în momentul în care merg să le cumpere chiar și din farmacie:

”Nu putem să ne dăm seama, pentru că ele arată practic la fel. Oricine și-ar da seama dacă ar fi o diferență foarte mare la nivel vizual. Este o greșeală în a crede că noi (cetățenii – n.r.) vom face expertiza. Există un certificat de conformitate care se referă exact la acest lucru, iar farmacia sau supermarketul, în momentul în care cumpără măștile, se bazează pe acest certificat”, ne-a mai precizat dr. Adrian Marinescu. 

Purtarea măștilor neconforme a dus la o răspândire mai mare a virusului?

Întrebat de reporteri Impact.ro dacă el consideră că vânzarea unui număr important de astfel de dispozitive medicale neconforme ar fi putut fi un factor agravant al răspândirii virusului, medicul Dr. Adrian Marinescu a explicat: ”Până la urmă sunt o barieră fizică. Sigur că ele nu sunt conforme. Dar nu cred că de aici a plecat răspândirea, pentru că mult mai frecvent se întâmplă să nu le purtăm corect, să fie sub nas sau sub bărbie. Este, totuși, un factor care a contribuit, alături de mulți alții.” 

În opinia infecționistului, companiile care comercializează aceste dispozitive medicale ar trebui să prezinte siguranță în fața cetățeanului care își pune toate încrederea în serviciile lor

”Învățăm de aici că, mai ales dacă vorbim de sănătatea noastră, având în vedere că măștile de protecție intră în sfera măsurilor importante de prevenție, la nivel de societate comercială trebuie să respectăm tot ceea ce înseamnă certificat de conformitate și trebuie să fim extrem de atenți când achziționăm aceste produse și mă refer aici la societăți.  Cetățeanul trebuie să fie sigur, în momentul în care intră într-o farmacie, că își cumpără ceea ce trebuie și că altcineva a avut grijă să urmărească acele documente”, a mai menționat medicul Adrian Marinescu.

Tot joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măștile de protecție sub denumirea de ”acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

Dr. Adrian Marinescu - medic infectionist Matei Bals
Dr. Adrian Marinescu – medic infectionist Matei Bals
Urmăriți Impact.ro și pe