De câteva zile asistăm la un ping pong de replici între PSD și PNL pe tema renegocierii PNRR pentru ca un procent mai mare de 9,4% din PIB să poată fi alocat pentru pensii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că alte țări occidentale alocă 13% din PIB și este convins că și România poate atinge acest procent printr-o negociere. PNL spune însă că o renegociere nu este posibilă și că asistăm doar la simple declarații politice. Părerea celor de la PNL este confirmată și de fostul ministru USR Cristian Ghinea.
Motivul pentru care s-a ajuns la un procent sub media altor țări occidentale este faptul că sistemul de pensii din România trebuia reformat spune fostul ministru al Proiectelor și Investițiilor Europene, cel care a fost responsabil cu întocmirea PNRR.
„Raportul de țară al României, realizat de Comisia Europeană, arată că România are un sistem de pensii nesustenabil. Comisia Europeană era foarte „speriată” că PSD a mărit foarte mult pensiile, mai ales prin legea din 2019, care creștea cu 30% anvelopa.
Cristian Ghinea: „Legea este în vigoare, dar aplicarea ei este prorogată. Toate guvernele au amânat intrarea ei în vigoare, nu este aplicată din această cauză. În cadrul negocierilor s-a stabilit că este nevoie de o anvelopă, pentru că stăm cu un satâr deasupra capului. Și atunci aveam ca opțiuni așa: fie se face prin raportare la ce a fost anterior, fie la o proporție din PIB” a declarat Cristian Ghinea pentru libertatea.ro
Principala problemă însă ar constitui-o pensiile speciale care reprezintă un procent semnificativ din PIB.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%” mai spune Ghinea.
Ghinea spune că o încercare de renegociere poate să fie un eșec și este posibil ca România să și piardă din banii alocați deja prin PNRR. Reforma sistemului de pensii a fost anunțată din startul negocierilor pentru PNRR. În țara noastră peste 2 miliarde de euro sunt chetuite de la bugetul statului pentru pensii speciale, în condițiile în care gradul de colectare a taxelor și impozitelor este printre cele mai scăzute din Europa.
„PSD a făcut obsesia asta. Totul este un bullshit la televizor. Eu cred că dacă ei deschid subiectul cu Comisia Europeană, s-ar putea să iasă mai rău decât ce am negociat. Am avut o negociere dură cu Comisia Europeană. PSD zice că anvelopa de pensii este de 9,4% din PIB, în timp ce în Vest e de 13%, dar la noi este o mare diferență de venituri. În plus, toate statele din estul Europei au la acest moment o medie de 8% din PIB acordată pensiilor, dar în cazul nostru problema este cea mai gravă, deoarece noi colectăm anual mult mai puțin” a mai spus Cristian Ghinea.
Planul Național de Redresare și Reziliență a fost gândit pentru a ajuta statele membre UE să își revină economic după perioada de pandemie care a afectat sectorul productiv al societății. Din acest motiv Comisia Europeană a condiționat acest ajutor și de reforme acolo unde statele nu își calculaseră într-un mod eficient măsurile sociale pe care le puteau susține financiar.
Eliminarea pensiilor speciale deși a fost o promisiune de campanie a mai multor guverne care s-au succedat, nu a trecut de Curtea Constituțională chiar și atunci când s-a găsit consens în Parlament.