Renegocierea PNRR un nou motiv de dispută în coaliție. Cristian Ghinea avertizează: „S-ar putea să iasă mai rău decât ce am negociat”

Gabriela del Pupo 01.02.2022, 13:21
Renegocierea PNRR un nou motiv de dispută în coaliție. Cristian Ghinea avertizează: „S-ar putea să iasă mai rău decât ce am negociat”

De câteva zile asistăm la un ping pong de replici între PSD și PNL pe tema renegocierii PNRR pentru ca un procent mai mare de 9,4% din PIB să poată fi alocat pentru pensii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că alte țări occidentale alocă 13% din PIB și este convins că și România poate atinge acest procent printr-o negociere. PNL spune însă că o renegociere nu este posibilă și că asistăm doar la simple declarații politice. Părerea celor de la PNL este confirmată și de fostul ministru USR Cristian Ghinea.

Comisia Europeană era foarte speriată că PSD a mărit foarte mult pensiile

Motivul pentru care s-a ajuns la un procent sub media altor țări occidentale este faptul că sistemul de pensii din România trebuia reformat spune fostul ministru al Proiectelor și Investițiilor Europene, cel care a fost responsabil cu întocmirea PNRR.

Raportul de țară al României, realizat de Comisia Europeană, arată că România are un sistem de pensii nesustenabil. Comisia Europeană era foarte „speriată” că PSD a mărit foarte mult pensiile, mai ales prin legea din 2019, care creștea cu 30% anvelopa.

Cristian Ghinea: „Legea este în vigoare, dar aplicarea ei este prorogată. Toate guvernele au amânat intrarea ei în vigoare, nu este aplicată din această cauză. În cadrul negocierilor s-a stabilit că este nevoie de o anvelopă, pentru că stăm cu un satâr deasupra capului. Și atunci aveam ca opțiuni așa: fie se face prin raportare la ce a fost anterior, fie la o proporție din PIB” a declarat Cristian Ghinea pentru libertatea.ro

Principala problemă însă ar constitui-o pensiile speciale care reprezintă un procent semnificativ din PIB.

Noi am calculat că cheltuiala medie cu pensiile este de 8% din Produsul Intern Brut (PIB), la care se adaugă pensiile speciale, pe care noi nu le-am calculat, dar le-a calculat Comisia Europeană la 0,8-0,9% din PIB. Și așa aveam un total sub 9% din PIB. Și atunci am negociat cu Comisia Europeană să creștem la 9,4%” mai spune Ghinea.

 

Singurul ministru USR PLUS pe care Florin Citu il regreta. ”A fost o surpriza placuta”
Cristian Ghinea

Totul este un bullshit la televizor

Ghinea spune că o încercare de renegociere poate să fie un eșec și este posibil ca România să și piardă din banii alocați deja prin PNRR. Reforma sistemului de pensii a fost anunțată din startul negocierilor pentru PNRR. În țara noastră peste 2 miliarde de euro sunt chetuite de la bugetul statului pentru pensii speciale, în condițiile în care gradul de colectare a taxelor și impozitelor este printre cele mai scăzute din Europa.

„PSD a făcut obsesia asta. Totul este un bullshit la televizor. Eu cred că dacă ei deschid subiectul cu Comisia Europeană, s-ar putea să iasă mai rău decât ce am negociat. Am avut o negociere dură cu Comisia Europeană. PSD zice că anvelopa de pensii este de 9,4% din PIB, în timp ce în Vest e de 13%, dar la noi este o mare diferență de venituri. În plus, toate statele din estul Europei au la acest moment o medie de 8% din PIB acordată pensiilor, dar în cazul nostru problema este cea mai gravă, deoarece noi colectăm anual mult mai puțin” a mai spus Cristian Ghinea.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost gândit pentru a ajuta statele membre UE să își revină economic după perioada de pandemie care a afectat sectorul productiv al societății. Din acest motiv Comisia Europeană a condiționat acest ajutor și de reforme acolo unde statele nu își calculaseră într-un mod eficient măsurile sociale pe care le puteau susține financiar.

Eliminarea pensiilor speciale deși a fost o promisiune de campanie a mai multor guverne care s-au succedat, nu a trecut de Curtea Constituțională chiar și atunci când s-a găsit consens în Parlament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...