Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, despre moţiunea simplă depusă de PSD: „Este un banc prost”

Stan Filon 14.06.2021, 19:05

Este circ în parlamentul României, acolo unde la această oră se dispută moțiunea simplă depusă de PSD și intitulată ”Cristian Ghinea, de la zero la abis”. În cazul în care această moțiune va trece la votul de marți, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghina, va fi demis.

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, s-a apărat în fața moțiunii simple a PSD

Principalul acuzat în această moțiune simplă, minitrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se află în Parlament, acolo unde a spus că textul moțiunii este ”un banc prost” și l-a rugat pe președintele PSD Marcel Ciolacu să nu publice textul pe Facebook, deoarece contul va fi blocat pe motiv de ”fake news”.

Au fost acuzații grave și vorbe dure spuse de la pupitrul Camerei Deputaților. Sorin Grindeanu a fost unul dintre cei care au luat cuvântul și a avut vorbe grele la adresa lui Ghinea.

Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, s-a aparat in fata motiunii simple a PSD
Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, s-a aparat in fata motiunii simple a PSD. Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

”Ați ajuns să fiți un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă”

”Ați ajuns astfel unul dintre băieții deștepți ai ONG-urilor abonate la tocat fonduri europene ca să încasați gras sume enorme. Ați tratat un subiect vital pentru dezvoltarea României nu cu responsabilitate, nu cu dorința de a face un plan viabil pentru această țară, ci cu nesimțire, cum ați venit și astăzi. Cu tupeu, isterie și iresponsabilitate.
Ați ajuns să fiți un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă. Faceți pariuri publice la televizor pe miliardele europene. Texte întregi din PNRR sunt luate cu copy-paste. Doar asta știe să facă domnul Ghinea. A făcut asta ani de zile”, a spus Sorin Grindeanu.

Un alt discurs dur i-a aparținut lui George Simion, de la AUR. ”Aţi greşit când stăteați tot pe acel scaun și când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale ale FMI că ne împrumutăm prin PNRR şi Comisia Europeană va fii atentă şi ne va lua toţi banii prin PNRR înapoi, dacă vom greşi. Nu mă interesează că pe IT-stul unor îl cheamă Sebastian Ghiţă şi pe IT-ştii altora îi cheamă altfel. (…) Am cinci întrebări şi dacă ne răspundeţi la ele, noi nu votăm moţiunea simplă – Vi se pare normal să dăm, prin PNRR, sute de milioane de euro pe site-uri? De ce noi plătim 200 milioane euro pentru programul de cărţi de identitate şi Franţa plăteşte mai puţin pentru un număr mai mare de oameni. Vi se pare normal să dăm 133.000 euro pentru un training de persoană? Vi se pare normal să dăm 600.000 euro pentru un raport privind salarizarea? Vi se pare normal să dăm 170.000 euro pentru un proiect de cercetare a 100 de firme?”.

”Au intrat 1.6 miliarde euro din fonduri strcturale în România”

Cristian Ghinea s-a apărat și a spus că trebuie să reconstruiască după PSD. Ministrul Fondurilor Europene a spus că textul moțiunii este un banc prost, plin de miciuni. A precizat că rata de absorbție a fonurilor europene este de 55%, mai mult decât în state precum Italia sau Olanda! Mai mult, acesta a mai spus că în România au intrat zilnic 10 milioane de euro din finduri structurale!

”Am citit textul moţiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, aşezat, serios despre fondurile europene. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicaţi pe Facebook textul moţiunii că vă suspendă contul.

Au intrat 1.6 miliarde euro din fonduri strcturale în România, ceea ce înseamnă 10 milioane euro pe zi, înseamnă 440.000 euro pe oră, adică aproape jumătate de milion euro bani intraţi în ţară anul acesta. Și asta înainte de PNRR.

”Rata de absorbție a banilor europeni e de 55%”

Alte 2,3 miliarde euro aflate în procesare, bani care vor intra în ţară până în decembrie. Cifrele vorbesc şi vă fac de râs. A doua minciună gogonată. Spuneţi că absorbţia curentă e la pământ. Fals. Rata e de 55% în marja curentă a mediei europene de 58%. E chiar mai mare decât a altor state ca Italia, Spania, Danemarca sau Olanda.

Spuneţi că Guvernul nu a alocat bani pentru combaterea epidemiei de COVID. Fals. 2,7 miliarde lei au fost alocaţi în ultimul an pentru dotarea spitalelor din România. Sunt proiecte în curs de implementare. Şi aceste informaţii se găsesc pe site. Puneţi mâna şi citiţi că nu doare”, a spus Ghinea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...