Primele posibile imagini cu ursul Arthur, ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein. O asociaţie din Vrancea a reușit să-l filmeze în zona Ojdula

Elena Avramescu 06.05.2021, 12:24
Primele posibile imagini cu ursul Arthur, ucis de prințul Emanuel de Liechtenstein. O asociaţie din Vrancea a reușit să-l filmeze în zona Ojdula

Primele posibile imagini cu ursul Arthur, ucis de prințul Emanuel. Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice (ACDB) a declarat faptul că că un urs acoperă un areal de peste 100.000 de hectare. Tot ACDB, una dintre cele mai active asociaţii care monitorizează carnivorele mari şi fauna sălbatică, a publicat în acecastă dimineață, pe pagina de Facebook, imagini cu un urs filmat cu camerele de monitorizare în zona Ojdula, aproape de graniţa cu judeţul Vrancea.

Primele posibile imagini cu ursul Arthur, ucis de prințul Emanuel

Poate ca el este ARTHUR! Acest urs a fost filmat de camerele ACDB de monitorizare a faunei sălbatice la o mică distanţă de fondul de vânătoare Ojdula, locul în care ursul Arthur a fost împuşcat! Studiile noastre făcute în cadrul proiectelor de conservare a carnivorelor mari arătă ca teritoriile folosite de urşi sunt mult mai mari (peste 100 000 ha) ceea ce înseamnă că acel exemplar acoperea uşor întregul areal al Munţilor Vrancei! Acum nu ne rămâne decât să sperăm că acest urs filmat de noi nu este Arthur şi că îl vom regăsi pe una din camerele noastre de monitorizare a faunei sălbatice din Munţii Vrancei!

Până atunci însă cerem Ministerul Mediului să se aplece cu profesionalism asupra sistemului actual de acordare a derogărilor, să modifice şi să schimbe legislaţia neclară care permite astfel de situaţii şi mult mai vehement cerem transparenţizarea sistemului de management a carnivorelor mari şi aplicarea fără întârziere a celor două Planuri Naţionale de Acţiune pentru urs şi lup, care până în prezent au zăcut uitate şi nefolositoare între paginile Monitorului Oficial al României!, găsim scris în postarea ACDB.

Primele posibile imagini cu ursul Arthur, ucis de printul Emanuel
Ursul Arthur

Ministrul Mediului, declarații după scandalul iscat de prințul Emanuel Liechtenstein

Ministrului Mediului, Tanczos Barna, a declarat faptul că prințul Emanuel Liechtenstein nu avea un permis de vânătoare pentru Arthur, ci pentru un alt urs, care era considerat problematic, însă mult mai mic decât cel pe care l-a ucis. Astfel că dintr-un maxim de 600 de puncte, ursul brun ucis avea 593 de puncte, iar asta l-a transformat într-un adevărat trofeu.

Eu nu sunt un specialist, nu sunt vânător, nu cunosc nici măcar modalitatea în care se acordă acest punctaj, dar din ce îmi spun vânătorii câteodată, există și urs peste 600 de puncte. Dar astăzi, în România, neexistând vânătoare, este practic imposibil să compari doi urși și să spui care este cel mai mare. Pentru că această comparație se putea face în momentul în care exista vânătoare și se comparau trofeele, după vânătoare. Nu aș vrea să comentez dacă a fost cel mai mare sau a fost cel mai mic, dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță, a spus ministrul Mediului.

După tot acest scandal, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein a declarat pentru publicația Blick că nu dorește să se implice în niciun fel de discuție pe această temă.

Personal, nu vreau să mă implic în niciun fel în discuție, a spus prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, acuzat că l-a împușcat pe ursul Arthur pe un fond de vânătoare din Covasna.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...