Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ din Liechtenstein. Animalul se afla într-o arie protejată din județul Covasna

Elena Avramescu 05.05.2021, 12:49
Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ din Liechtenstein. Animalul se afla într-o arie protejată din județul Covasna

Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ din Liechtenstein. Ursul Arthur, unul dintre cei mai mari urşi bruni din România, a fost ucis de un prinţ din Liechtenstein în decursul luna martie. Astfel că ursul a fost omorît de către vânătorul de trofee, Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, venit în România special pentru a-l împuşca.

Arthur, cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ din Liechtenstein

S-a aflat că Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, a reușit uciderea celui mai mare urs printr-o derogare oferită chiar de ministerul mediului din România, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui ce ar fi cauzat mai multe pagube în decursul anului trecut la mai multe ferme din Ojdula, judeţul Covasna.

În realitate, situația a stat altfel. Prinţul nu a ucis ursul problematic, ci unul care trăia în adâncul pădurii şi nu venise niciodată în apropierea localităţilor. Este vorba despre ursul Arthur, care a fost observat timp de mai mulţi ani de un ranger al Agent Green din zona respectivă, fiind recunoscut ca un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea vârsta de 17 ani şi a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit, a declarat Gabriel Paun, preşedintele Agent Green, asociaţie care condamnă uciderea ursului.

Arthur, cel mai mare urs din Romania, ucis de un print din Liechtenstein
Arthur, cel mai mare urs din Romania

„Este o rușine pentru Austria. Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs”

Ursul brun este o specie protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna iar derogările sunt excepții ce se dau doar în cazuri extreme, după ce se face o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este soluția finală atunci când alternativele nu au avut succes, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării.

Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT, este dezamăgită de cele întâmplate și consideră că este rușinos faptul că Prințul Emanuel s-a folosit de această derogare pentru a ucide ursul, cu scopul a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.

Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei. Este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee, a spus și Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...