Reguli Bac 2022. Cu ce nu ai voie în sala de examen și ce este interzis să faci

Stan Filon 05.06.2022, 17:27
Reguli Bac 2022. Cu ce nu ai voie în sala de examen și ce este interzis să faci

Reguli Bac 2022, cu ce nu ai voie în sala de examen. Absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a intră în febra Bacalaureatului 2022. Cu toții trebuie să știe regulile din sala de examen, trebuie să știe exact ce să facă, dar, mai ales, ce să nu facă, pentru ca nu cumva să riște să fie dați afară din examen. Regulile au fost stabilite clar de Ministerul Educației, profesorii supraveghetori le cunosc, iar elevii trebuie să le știe și ei. Aceștia nu trebuie să uite că sunt camere de luat vederi în fiecare sală de examen care funcționează și înregistrează audio-video.

Reguli Bac 2022 pe care trebuie să le respecte toți candidații

Așteptarea a luat sfârșit, iar absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a sunt nevoiți să susțină examenul de Bacalaureat 2022, unde le vor fi testate cunoștințele acumulate. Elevii trebuie să știe cum să se comporte în sala de examen, pentru a nu se trezi că sunt dați afară din examen. Se mai numește și examenul maturității, așa că fiecare elev trebuie să demonstreze că poate fi responsabil pentru faptele sale. Ministerul Educației a stabilit un set de reguli pe care elevii să le respecte în timpul examenului de Bacalaureat. Iată care sunt acestea:

  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat 2022vsă introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.

Reguli Bac 2022
Reguli Bac 2022

Fără telefoane mobile sau căști

  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat 2022 să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

  • se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

  • se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Reguli Bac 2022. De ce pot fi eliminați din examen unii candidați

Trebuie atrasă atenția asupra faptului că absolvenții care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

De asemenea, trebuie specificat faptul că absolvenții care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise.

Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice care vizează organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen. Apoi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile şi menţiunea că au luat cunoştinţă de faptul că nerespectarea regulilor menţionate are drept consecinţă măsurile menţionate.

Toți candidații trebuie să știe că sălile de examen și cele de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video. Comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audiovideo din sălile de examen, după încheierea probei scrise.

Sălile de examen sunt dotate cu camere audio-video

În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen.

Dacă, în urma verificărilor, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.

Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunţă comisia de bacalaureat judeţeană/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti, care propune eventualele măsuri de sancţionare şi informează Comisia Naţională de Bacalaureat”, potrivit regulamentului Ministerului Educației.

La fel de importante sunt și regulile privind instrumentele de scris acceptate. Elevii trebuie să știe că pentru rezolvarea subiectelor pot să folosească doar cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și a desenelor pot să utilizeze doar creion negru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...