Evaluare Națională și Bacalaureat 2022. Un nou sistem de corectare, anunțat astăzi de ministrul Educației

Ana Anitoiu 25.05.2022, 18:19
Evaluare Națională și Bacalaureat 2022. Un nou sistem de corectare, anunțat astăzi de ministrul Educației

Un nou sistem de corectare pentru examenele de Evaluare Națională 2022 și Bacalaureat 2022 a fost anunțat, miercuri, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Oficialul a spus că modificarea va fi făcută în județele Dâmboviţa şi Călăraşi.

Cum va arăta noul sistem de corectare la Evaluare Națională și Bacalaureat 2022

Conform ministrului Educației, în acest an nu vor fi schimbări pentru elevi la Evaluarea Naţională 2022 şi examenul de Bacalaureat 2022, dar în judeţele Dâmboviţa şi Călăraşi va avea loc o administrare de tip pilot.

„Acest lucru înseamnă că lucrările, atunci când vor fi predate, (…) vor fi scanate în prezenţa elevului, apoi vor fi transmise către evaluatori, în sistem digital, într-o manieră secretizată; deci, cei doi evaluatori nu se vor cunoaşte între ei, nu vor putea să schimbe impresii între ei şi sunt convins că în acest fel evaluările vor fi mai relevante, mai obiective.

De asemenea, pentru prima oară, rezultatele vor putea să fie colectate la nivel de item, în aşa fel încât nu vom avea în aceste două judeţe medii globale, ci rezultatul pe fiecare dintre subiectele care fac parte din lucrările în cadrul examenelor naţionale”, a explicat ministrul Educaţiei.

Evaluare Nationala si Bacalaureat 2022. Un nou sistem de corectare, anuntat
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ministrul Educației, despre posibilitatea generalizării noii metode de corectare

Sorin Cîmpeanu a adăugat că în cazul în care rezultatele vor fi cele așteptate, această modalitate de administrare a examenelor naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – va fi ulterior generalizată în țară.

„Schimbări pentru elevi vor putea să fie doar începând cu anul 2023, în măsura în care legile educaţiei, care sunt o obligaţie urmare a proiectului România educată, vor putea fi lansate foarte rapid în consultare publică, vor beneficia de un proces amplu de consultare publică, vor fi adoptate şi va fi şi timpul necesar pentru legislaţie subsecventă”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației, despre o altă schimbare

Anterior, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre o altă posibilă schimbare – aceea ca mediile generale din gimnaziu să nu mai conteze la admiterea la liceu. Ministrul Educației a spus că suține acest scenariu, în contextul în care notele și-au pierdut foarte mult din relevanță.

„În mod evident până acum există un factor subiectiv. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem luându-le în calcul la examene din momente importante ale copiilor, nu cred că este corect”, a spus ministrul, la Digi24.

În anul 2021, mediile generale obținute de elevii de gimnaziu care au avut medii sub 3 la Evaluarea Națională au fost mai mari față de cele de la examen. Un exemplu este cel al unui elev din București care a avut media 2.95 la Evaluare, dar o medie generală de 9.79 în clasele a cincea – a opta.

Urmăriți Impact.ro și pe