Recomandare de ultimă oră de la OMS. Al doilea rapel COVID-19 pentru grupurile cu mare risc

Mihnea Tălău 19.08.2022, 11:44
Recomandare de ultimă oră de la OMS. Al doilea rapel COVID-19 pentru grupurile cu mare risc

Grupul consultativ pentru imunizare al Organizației Mondiale a Sănătății a recomandat joi un al doilea rapel al vaccinului COVID-19 pentru persoanele în vârstă, lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele cu risc ridicat de a dezvolta o boală severă.

Al doilea rapel administrat persoanelor peste 60 de ani și celor cu afecțiuni medicale

Sfatul reflectă cel dat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care au cerut ca al doilea rapel să fie administrat persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste, precum și celor cu afecțiuni medicale.

Grupul Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) al OMS recomandă vaccinarea suplimentară în cazul persoanelor în vârstă, al lucrătorilor din domeniul sănătății, al persoanelor însărcinate, al celor cu afecțiuni care le determină o imunitate compromisă și atât al persoanelor cu comorbidități care le expun la un risc mai mare de boală severă, transmite Politico.

„Obiectivul principal continuă să fie prevenirea bolilor grave și a deceselor”, a declarat Alejandro Cravioto, președintele SAGE.

În cel de-al treilea an de pandemie, boala virală continuă să facă 15.000 de victime pe săptămână. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat miercuri oamenii să se vaccineze sau să se vaccineze înainte de debutul iernii din emisfera nordică, când riscul de infectare este mai mare deoarece oamenii petrec mai mult timp în casă.

Vaccinarea se va face, în curând, doar la medicii de familie. „Nu închidem centrele fără să avem alternativa”

Nu se recomandă o a patra doză pentru populația generală

Cu toate acestea, experții în imunizare ai OMS nu văd în prezent necesitatea de a recomanda o a patra doză pentru populația generală care a primit deja un rapel, având în vedere că se observă un „risc foarte, foarte scăzut de boală severă”, în acest grup, a declarat Joachim Hombach, secretarul executiv al OMS pentru SAGE.

„Nu cred că ne aflăm într-o situație în care să trecem iminent la o extindere a acestei recomandări pentru un al doilea [rapel], dar, evident, trebuie să monitorizăm întotdeauna modul în care evoluează lucrurile”, a spus el.

În ceea ce privește vaccinurile care sunt adaptate la anumite variante, OMS a declarat că încă evaluează aceste date. În această săptămână, Marea Britanie a devenit prima țară care a aprobat un așa-numit vaccin „bivalent” de la Moderna, care vizează atât tulpina originală Wuhan a coronavirusului, cât și varianta Omicron BA.1, iar EMA se așteaptă să îl autorizeze la sfârșitul lunii pentru campaniile de rapel.

În timpul celei mai recente reuniuni a SAGE, aceștia au oferit, de asemenea, recomandări privind utilizarea vaccinului Valneva, acesta fiind al zecelea vaccin COVID-19 pentru care OMS a oferit recomandări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...