VIDEO

Realitatea ascunsă într-o statuie care ”plânge”: nu trădează vreo minune

Gabriel Peneș 20.04.2023, 17:05
Realitatea ascunsă într-o statuie care ”plânge”: nu trădează vreo minune

Realitatea ascunsă într-o statuie care ”plânge”. Există multe relatări despre reprezentări artistice bisericești ale unor personaje biblice care par a lăcrima, ceea ce-i face pe enoriași să fie convinși că este vorba de o minune, de un semn divin. Dacă majoritatea statuilor „plâng” cu lacrimi de sânge, nu la fel stau lucrurile cu statuia Fecioarei Maria dintr-o biserică din New Mexico, SUA.

Realitatea ascunsă într-o statuie care ”plânge”

Cazurile statuilor care „plâng” sunt destul de numeroase, marea majoritate fiind explicate de experți și dovedindu-se a fi niște farse ori de-a dreptul înșelăciuni menite să aducă lumea mai aproape de credință.

De regulă, reprezentările artistice de care vorbim par a „lăcrima” sânge, ceea ce mulți interpretează ca o prevestire a unei iminente nenorociri sau ca pe un regret profund pentru îndepărtarea omenirii de la calea religioasă.

Dar există și o situație mai aparte. Pentru asta, trebuie să ne întoarcem în anul 2018, când o biserică din statul New Mexico, SUA, a pretins că statuia Fecioarei Maria a început să plângă.

Mai precis, pe 20 mai 2018, în Duminica Rusaliilor, conform calendarului religios catolic, enoriașii prezenți în biserica romano-catolică din localitatea Las Cruces au declarat că au văzut cum statuia a început să lăcrimeze în timpul liturghiei de amiază.

Evenimentul a stârnit multă emoție și a atras un număr mare de oameni spre lăcașul de cult, dornici să se spovedească și să vadă minunea cu ochii lor. „Plânsetul” a apărut în mai multe rânduri, conform declarațiilor lui Jusy Ronquillo, administratorul bisericii locale, care a vorbit cu Washington Post, în 2018.

Nu trădează vreo minune

Experții trimiși să analizeze substanța ce se prelingea pe obrajii statuii au concluzionat că este vorba de un lichid format din ulei de măsline și parfum, asemănător cu compoziția mirului folosit pentru Sfânta Ungere. Autoritățile bisericești au declarat că nu s-a putut stabili de unde provenea respectivul ulei.

Pentru a găsi explicația, scepticii au sugerat că este vorba de un „truc” al bisericii pentru a atrage mai mulți oameni către ea.

Dar oficialii diocezei au negat acest lucru, susținând că acest lucru era imposibil câtă vreme camerele video din biserică nu înregistraseră nicio acțiune dubioasă în preajma statuii respective. Lucrurile au rămas neclarificate, fiecare „tabără” susținându-și propriul adevăr.

În timp ce „lacrimile” din ulei de măsline sunt o situație ciudată, cazurile de statui care „plâng” au devenit destul de frecvente în Biserica Catolică, în ultimii 70 de ani. Crearea unui false statui care lăcrimează este relativ simplă, uneori acest lucru petrecându-se chiar din cauze naturale, precum condensul.

De regulă, Biserica Catolică trimite rapid o echipă care investighează cazurile sau nu ia nicio măsură, lăsând „minunea” să se stingă de la sine. Există doar câteva astfel de statui care au fost recunoscute oficial de Vatican. În ultimele decenii, s-au înregistrat mai multe situații larg mediatizate de statui care plângeau cu lacrimi de sânge.

În 2002, statuia Sf. Padre Pio a fost văzută cu „lacrimi de sânge”, ce s-a dovedit a fi al unei femei. În 2008, un custode al bisericii a fost pus sub acuzare pentru că a creat cu propriul sânge „lacrimi” false pe chipul unei statui a Fecioarei Maria.

Cel mai controversat caz a fost cel din 1995, din localitatea italiană Civitavecchia și a implicat tot o statuie a Fecioarei. Atunci, aproximativ 60 de persoane au văzut cum din statuie se scurg lacrimi de sânge, fenomen ce s-a repetat de 14 ori. Analiza a arătat că sângele aparținea unui bărbat, Fabio Gregori – care era și propiretarul statuii – și care a refuzat să se supună testului ADN.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....