Rusalii 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Emanuela Pană 09.02.2023, 16:27
Rusalii 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Rusaliile sau Cincizecimea este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, fiind celebrată anual la 50 de zile de la Învierea Domnului. Sărbătoarea Rusaliilor are o importanță deosebită pentru români, având la bază o multitudine de tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație. Ce sărbătores creștinii ortodocși de Rusalii 2023 și când pică sărbătoarea, afli în continuare.  

Rusalii 2023, când pică sărbătoarea Cincizecimii anul acesta?  

Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante săbători din anul bisericesc, fapt pentru care e respectată de toți credincioșii. Sărbătoarea nu are dată fixă, ziua în care creștinii celebrează Rusaliile în fiecare an fiind calculată în funcție de data Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos.  

Sărbătoarea Rusaliilor, cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau Pogorârea Duhului Sfânt, are loc la 10 zile de la Înălțarea Domnului și la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului (de aceea se mai numește și Cincizecimea). Aceasta este una dintre cele mai importante și vechi sărbători, fiind considerată în tradiția creștină drept ziua întemeierii Bisericii, când s-au convertit la creștinism 3.000 de oameni.  

Având în vedere că nici Învierea nu pică la dată fixă, ziua în care sunt sărbătorite Rusaliile diferă în fiecare an. În 2023, sărbătoarea Rusaliilor va avea loc duminică, 4 iunie. Începând din 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere în România, astfel că românii se vor bucura de o minivacanță în luna cireșelor.  

Pe 5 iunie 2023, a doua zi de Rusalii, creștinii ortodocși prăznuiesc Lunea Sfântului Duh. Ambele zile de Rusalii sunt trecute cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox. La sărbătoarea Cincizecimii, creștinii merg la biserică, unde participă la Sfânta Liturghie. Ulterior, enoriașii pleacă acasă cu frunze de nuc sfințite de preot și le așează la icoane.  

Ce sărbătoresc credincioșii de Rusalii 2023? 

De Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători din religia creștină, în toate bisericile din țară este sărbătorită Pogorârea Duhului Sfânt. Inițial, sărbătoarea avea o semnificație dublă. Concret, Rusaliile erau dedicate atât Pogorârii Duhului Sfânt, cât și Înălțării lui Iisus Hristos.  

Mai târziu, undeva în jurul anului 400, cele două sărbători au fost separate, potrivit crestinortodox.ro. Sărbătoarea Rusaliilor amintește de momentul în care Dumnezeu a trimis Duhul Sfânt peste Apostolii adunați la Ierusalim, făcându-i primele mădulare ale Bisericii, primii credincioși în care se extinde puterea trupului pnevmatizat (plin de Duhul Sfânt).  

Potrivit Bisericii, după Pogorârea Duhului Sfânt, Apostolii au putut vorbi în limbi pe care până atunci nu le cunoșteau. Astfel, ei au putut să propovăduiască cuvântul lui Dumnezeu și învățăturile lui Iisus Hristos în diferite limbi, ducând mai departe credința către alte neamuri.  

După cum aminteam și mai sus, de această sărbătoare se leagă mai multe tradiții, obiceiuri, dar și superstiții, iar oamenii încă le păstrează pe unele dintre ele: își împodobesc casele cu frunze sfințite de nuc (sau tei) pentru a alunga duhurile rele, ung ușile locuinței cu usturoi pentru a fi feriți de ghinion tot anul și dansează Jocul Călușarilor pentru a alunga spiritele ielelor care vin să facă rău.  

Citește și: Mesaje și urări de Rusalii. Trimite-le celor dragi cele mai frumoase gânduri

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii 2023 

Una dintre cele mai populare superstiții de Rusalii este legată de apariția ielelor – zânele rele. În credința populară, Rusaliile reprezintă spiritele morților, numite în popor iele. Se spune că, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, spiritele morților sau Rusaliile refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ și încep sa facă rele oamenilor.  

Rusalii 2023
Traditii si superstitii de Rusalii 2023

Potrivit superstiției, aceste spirite rele stau pe lângă izvoare și pot, prin cântecele și dansul lor, să ia mințile oamenilor și să-i îmbolnăvească. Pentru a le îmbuna, oamenii care evitau să le spună Rusalii au început să le dea diferite nume, precum iele, zâne sau frumoase.  

Iată și alte tradiții și superstiții interesante de Rusalii 2023: 

  • În zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că ielele te pot prinde și te pot pedepsi; 
  • De Rusalii 2023 nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, deoarece te poți întâlni cu spiritele morților; 
  • Potrivit tradiției populare, cei ce nu respectă sărbătoarea Rusaliilor vor avea de-a face cu zânele rele, care provoacă boala denumită popular „luat de Rusalii“; 
  • Cine lucrează în aceasta zi de sărbătoare va fi pedepsit de puterea ielelor, iar asta pentru că nu cinstește și prețuiește ziua cum se cuvine; 
  • Timp de nouă săptămâni de la Rusalii nu se mai culeg ierburi de leac; 
  • Gospodinele cheamă copiii în ziua de Rusalii, îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi îi hrănesc cu orez cu lapte și cireșe; 
  • În unele zone din țară, călușarii fac dansuri specifice de Rusalii, menite să alunge ielele, strigoii și alte duhuri necurate; 
  • În Ardeal, imediat după sărbătoarea Cincizecimii, oamenii practică obiceiul numit „udatul nevestelor“. Tradiția spune că femeile stropite cu apă vor fi frumoase și sănătoase pe tot parcursul anului.  

Vezi și: Rusalii în Banat. Cum și ce pregătesc sătenii pentru „goșci“. Prăjitură Lepa Brena“, zupă și rinflaish“

Rugăciunea pe care trebuie să o spui de Rusalii 

Se spune că ziua de Rusalii 2023 trebuie marcată cu rugăciuni, una numită „Împăratul ceresc“, iar alta închinată lui Iisus Hristos. În ziua Cincizecimii, creștinii se roagă pentru ajutor, ghidare și iertarea păcatelor, dar și pentru a avea forță și pentru împliniri în viață.  

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare. Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu.

Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi. Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie. Amin“.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...