Realele cifre ale pandemiei. Alexandru Rafila a spus căți români au trecut prin boală de la începutul pandemiei: „Cel mai mic factor de multiplicare este cinci”

Gabriela del Pupo 08.02.2022, 10:40
Realele cifre ale pandemiei. Alexandru Rafila a spus căți români au trecut prin boală de la începutul pandemiei: „Cel mai mic factor de multiplicare este cinci”

Ministrul Sănătății spune că peste 10 milioane de români au trecut deja prin boală și că numărul raportat până acum de autorități este de cel puțin 5 ori mai mare. Alexandru Rafila spune că explicația pentru acest fenomen este faptul că foarte mulți din cei care s-au infectat au dezvoltat forme asimtomatice și nu au știut.

„Discutăm despre o tulpină extrem de transmisibilă”

Alexandru Rafila este de părere că jumătate din populație a trecut deja prin boală. Numărul real ar fi greu de raportat pentru că mulți nu au stiut că au virusul și nu s-au testat.

„Cu siguranţă au făcut 10 milioane de persoane COVID, eu cred că au făcut şi mai mult de 10 milioane, pentru că discutăm de o tulpină extrem de transmisibilă pe de-o parte şi la care simptomatologia pentru mulţi dintre cei care se îmbolnăvesc este foarte redusă„, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Primul deces suspect de Omicron în România. E vorba despre o femeie din Iași

Memoria imunitară la majoritatea cetățenilor

Ministrul Sănătății crede că sunt și persoane vaccinate care au trecut prin boală fără să aibă simptome tocmai pentru că au fost vaccinați. Alexandru Rafila spune în urmă cu ceva timp că după jumătatea lunii februarie ar trebui să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri.

Noi avem peste două milioane de persoane care au fost diagnosticate. Cel mai mic factor de multiplicare este cinci. Deci cel puţin 10 milioane de persoane au trecut prin infecţie.

Sigur, sunt unii vaccinaţi care au trecut prin boală, aşa cum se întâmplă acum, în valul Omicron, dar sigur, memoria imunitară este probabil la majoritatea cetăţenilor din România”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Peste 2.400.000 de români au fost testați pozitiv până în acest moment. Valul 5 a adus în România cifre zilnice record, de peste 40.000 de cazuri pe zi. Din păcate însă mai puțin din jumatate de români sunt vaccinați în continuare campania cunoaște o stagnare după ce în toamnă un număr mare de  români s-au vaccinat sub amenințarea restricțiilor de circulație.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...