Când va reveni România la normalitate, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul. „Va însemna și fără certificat în spațiile publice”

Ana Anitoiu 07.02.2022, 09:18
Când va reveni România la normalitate, de fapt. Alexandru Rafila a făcut anunțul. „Va însemna și fără certificat în spațiile publice”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat duminică seară când va reveni România la normalitate, de fapt. Oficialul a precizat că activitatea socială și economică, implicit cea culturală, va semăna cu cea de dinainte de pandemia de coronavirus și că nu se vor mai cere certificatele Covid-19 în spațiile publice.

Alexandru Rafila, despre ce se va întâmpla în martie

Conform ministrului Sănătății, nu mai e mult până când România va reveni la normalitate. Deja din luna martie situația se va relaxa și s-ar putea da startul numărătorii inverse pentru întoarcerea la o situație similară cu cea de dinaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus.

„Am uniformizat aceste cifre, astfel încât să nu mai existe diferențe când se iau măsuri. E normal să fie același tip de abordare – 30% când e incidența mai mare de 3 la mie, 50% când e mai mică. Opinia mea e că 50% prezență la spectacole sau la alte tipuri de evenimente o să fie posibil din luna martie”, a spus Alexandru Rafila, duminică seară, la Antena 3.

Cand va reveni Romania la normalitate, de fapt. Alexandru Rafila a facut anuntul
Certificatele Covid-19 nu vor mai fi necesare in spatiile publice. Inquam Photos/ Octav Ganea

Alexandru Rafila, despre luna în care România va reveni la normalitate

Ministrul Sănătății a continuat precizând luna în care România ar putea reveni la normal. Alexandru Rafila a menționat că este nevoit să păstreze totuși o rezervă în acest sens, deoarece deși poate face astfel de estimări, nu poate avea certitudini.

„Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate în care participarea să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat.

Dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală. Va însemna și fără certificat în spațiile publice. La nivel european trebuie să ne supunem reglementărilor UE”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila, despre valabilitatea certificatului verde

De asemenea, Alexandru Rafila a declarat că propunerea Centrului European de Control al Bolilor este ca certificatul verde cu trei doze să fie valabil până la 30 iunie 2023. Oficialul a precizat că asta nu înseamnă că documentul va fi necesar la nivelul Uniunii Europene până la acea dată.

„Nu va mai fi nevoie (să arătăm certificatul verde când mergem în UE – n.red.) atunci când va scădea foarte mult transmiterea acestei boli. Din păcate, măsura nu poate fi unitară, pentru că şi nivelul de vaccinare este diferit între diversele ţări în momentul de faţă. Atunci când o să existe o dovadă că această boală este o infecţie banală care nu mai pune probleme sistemelor de sănătate şi numărul cazurilor se reduce foarte mult, cu siguranţă se va lua această măsură după o perioadă de tranziţie care nu cred că o să fie foarte lungă.

În ţară, dacă v-aţi uitat, în urma vaccinării, pe certificatul dumneavoastră este o dată de valabilitate stabilită tot la nivel european ca şi durată, care este data de 30 iunie 2022. Dacă unii au a treia doză, valabilitatea propusă la nivelul Centrului European de Control al Bolilor este de 30 iunie 2023. Una este valabilitatea şi altceva este aplicabilitatea. Este diferit. El este valid, dar să vedem dacă va mai fi nevoie să fie aplicat şi la noi şi la nivel european”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a mai spus că în țară nu este necesar un certificat ce să impună cele trei doze de vaccin anti-Covid-19, iar cei care călătoresc în Uniunea Europeană au trei variante din care pot alege: testare PCR, dovadă a trecerii prin boală sau doza booster la nouă luni de la încheierea schemei de vaccinare.

„Protecţia este mai bună dacă faci doza a treia, pentru că s-a observat că imunitatea pe care o generează vaccinul – fie doză unică dacă discutăm de Johnson, fie două doze dacă discutăm de Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca – este limitată în timp iar aceste 9 luni sunt un maxim în care imunitatea ar putea să fie suficientă, încât să nu faci o formă gravă de boală. Atunci s-a introdus doza booster ca să evite cazurile grave şi decesele”, a explicat ministrul.

Marți, Alexandru Rafila spunea că este posibilă revenirea la normalitate din primăvară, la sfârșitul lunii martie. Atunci, oficialul a subliniat că „normalitate” înseamnă că nu mai fi necesară prelungirea stării de alertă.

Ministrul Sănătăţii a adăugat atunci că a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții unor industrii  precum turism, Horeca, mari retaileri și mari investitori din țară. Oficialul a spus că toți aceștia își doresc să existe predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei. Alexandru Rafila a precizat că în opinia lui, aceste lucruri vor fi posibile spre finalul lunii martie. El a subliniat, însă, că nu a vorbit despre angajamente, ci despre „ipoteze de lucru”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...