Reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna. O femeie și-a pierdut cunoștința și a avut hipertensiune

Ioana Bucur 02.04.2021, 17:55
Reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna. O femeie și-a pierdut cunoștința și a avut hipertensiune

A fost nevoie de intervenția medicilor de pe un echipaj al Ambulanței, vineri. O femeie în vârstă de 36 de ani a avut reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna. Potrivit autorităților, pacienta și-a pierdut cunoștința și a suferit un episod de hipertensiune, la nici cinci minute după imunizare. Ce li s-a spus medicilor, după incident.

Reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna

O femeie în vârstă de 36 de ani, din Galați, a suferit reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna. Medicii de la centrul de vaccinare Corod au solicitat imediat intervenția unui echipaj al Serviciului de Ambulanță, după ce pacienta și-a pierdut cunoștința și a suferit un episod de hipertensiune. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Prefecturii Galați, femeii i s-a administrat, vineri, prima doză a serului produs de Moderna. La nici cinci minute după injecție, a avut hipertensiune, amețeală, vârtej și și-a pierdut cunoștința pentru câteva momente.

„Medicul coordonator din centrul de vaccinare a acordat primul ajutor și a solicitat o ambulanță, pacienta fiind transportată la Spitalul Municipal Tecuci, unde s-a continuat tratamentul”, anunță Prefectura Galați.

Din fericire, starea ei s-a stabilizat, nefiind nevoie să rămână internată în spital. Femeia nu le spusese medicilor de la centrul de vaccinare că avea vreo alergie, cu toate că era în tratament, acest detaliu important ieșind la lumină abia după șocul trăit. Conform procedurii, era obligată să declare acest aspect echipei de triaj din centrul de vaccinare. Acum, ea nu va mai putea face rapelul cu serul Moderna sau Pfizer. În cazul în care va dori să se vaccineze în continuare, varianta recomandată va fi vaccinul Johnson & Johnson.

Reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna
Reacții adverse puternice după vaccinarea cu Moderna. Inquam Photos / Ilona Andrei

Ce spune Ministerul Sănătății despre reacții adverse pe termen lung după imunizare

Într-o postare pe pagina de Facebook, publicată joi seara, Ministerul Sănătății a răspuns întrebării „Au existat vaccinuri cu reacţii adverse pe termen lung?”, explicând că, până în acest moment, nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare.

„Nu, până în prezent nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare. Vaccinurile sunt cele mai reglementate şi verificate substanţe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacţii adverse apar, acestea sunt verificate şi, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield)”, au transmis reprezentanţii MInisterului.

Mai mult, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că „la fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relaţie între vaccinare şi efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin”.

„Majoritatea reacţiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacţiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare. Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienţi cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacţii adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relaţie de cauzalitate între cele două.

Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populaţia nevaccinată. Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional, unde reacţiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici”, au mai precizat reprezentaţii MInisterului sănătăţii.

Urmăriți Impact.ro și pe