Au fost cazuri de vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Ce explicații a dat Ministerul Sănătății

Ana Anitoiu 01.04.2021, 23:54

Au fost cazuri de vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung? Ministerul Sănătății a oferit explicații, joi seară, în contextul în care unii dintre români sunt încă sceptici cu privire la imunizarea anti-COVID-19, deoarece se tem de posibilitatea de a apărea unele reacții adverse pe termen lung.

Ministerul Sănătății, explicații referitoare la eventualele reacții adverse pe termen lung în urma vaccinării

Ministerul Sănătății a transmis, printr-un mesaj publicat pe platforma de socializare Facebook, că în general, în cazul vaccinurilor, atunci când apar reacții adverse se fac verificări. În cazul în care se demonstrează că serul sau un lot al acelui tip de ser a fost cauza acelor efecte nedorite, atunci se hotărăște retragerea din uz. Reprezentanții instituției au dat drept exemplu cazul Rotashield. Acest vaccin antirotavirus a fost retras de pe piață în anul 1999, pentru că a dus la o creștere a numărului de pacienți cu ocluzie intestinală.

”Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz (precum în cazul Rotashield)”, a transmis Ministerul Sănătății.

Au fost cazuri de vaccinuri cu reactii adverse pe termen lung? Ce explicatii a dat Ministerul Sanatatii
Un cadru medical pregatind un vaccin

Au existat vaccinuri cu reacții adverse pe termen lung?

De asemenea, Ministerul Sănătății a dat un răspuns la obiect la întrebarea referitoare la existența unor vaccinuri care să fi avut reacții adverse pe termen lung. Reprezentanții acestei instituții au declarat că până în prezent ”nu s-au observat efecte adverse pe termen lung care să apară după vaccinare”.

”La fel ca alte medicamente, efectele adverse după vaccinare sunt o realitate, însă, până în prezent, nu s-a demonstrat o relație între vaccinare și efecte adverse, care să apară la ani de zile după administrarea unui vaccin. Majoritatea reacțiilor adverse minore, locale (durere la locul injectării) sau generale (febră) apar în primele ore de la vaccinare. În unele cazuri, reacțiile adverse severe pot apărea în câteva ore până la câteva zile de la vaccinare”, mai arată mesajul Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, despre pacienți vaccinați care au fost diagnosticați ulterior cu cancer sau alte boli

De asemenea, Ministerul Sănătății a precizat că au fost făcute studii ce au analizat mulți pacienți care au fost vaccinați și apoi au fost diagnosticați cu cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune sau alte probleme de sănătate. Cercetările au arătat că nu a existat o relație de cauzalitate între imunizare și apariția maladiilor.

”Mai multe studii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli neuropsihiatrice, boli autoimune etc.), despre care există teama că ar putea fi cauzate de reacții adverse apărute din cauza vaccinării. Aceste studii au demonstrat că nu există o relație de cauzalitate între cele două. Cu alte cuvinte, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare, riscul de a le dezvolta fiind identic cu riscul în populația nevaccinată”, au explicat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății: ”S-a reușit asigurarea unor vaccinuri sigure”

Totodată, Ministerul Sănătății a precizat că prin supravegherea persoanelor imunizate și raportarea reacțiilor adverse, precum și printr-o verificare continuă și atentă, s-a reușit asigurarea unor vaccinuri sigure și s-a demonstrat că nu există efecte adverse pe termen lung ale vaccinării.

”Există mai multe platforme, atât la nivel local, cât și la nivel internațional, unde reacțiile adverse pot fi raportate de persoanele vaccinate sau de medici. În cazul României, această platformă este accesibilă aici: https://www.anm.ro/…/farm…/raporteaza-o-reactie-adversa/. Pentru programul european de farmacovigilență, reacțiile adverse pot fi raportate pe portalul ADRreports”, mai arată mesajul publicat de Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...