Reacţie severă la vaccinul anti-covid-19. O femeie din Olt a intrat în șoc anafilactic după ce a fost imunizată

Ioana Bucur 22.02.2021, 23:47
Reacţie severă la vaccinul anti-covid-19. O femeie din Olt a intrat în șoc anafilactic după ce a fost imunizată

Au fost momente de panică într-un centru de vaccinare din județul Olt. O femeie în vârstă de 46 de ani a avut o reacţie severă la vaccinul anti-covid-19. Pacienta a intrat în șoc anafilactic după ce a fost imunizată. Ce au anunțat autoritățile și ce ser primise.

Reacţie severă la vaccinul anti-covid-19

O femeie în vârstă de 46 de ani a avut o reacţie severă la vaccinul anti-covid-19 după ce a primit prima doză, într-un centru de vaccinare din județul Olt. Femeia, care fusese imunizată cu serul de la AstraZeneca, a intrat în șoc anafilactic, potrivit anunțului făcut de reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

„Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic. Menționăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Pacienta a primit înngrijiri medicale de urgență în cadrul centrului, în conformitate cu procedurile stabilite pentru astfe de situații, iar starea i s-a ameliorat după scurt timp. Personalul medical a solicitat intervenția serviciului de ambulanță, iar aceasta a fost transportată la spitalul din Slatina, pentru a primit îngrijiri suplimentare și pentru a fi ținută sub observație de specialiști. Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), în prezent, starea femeii este bună, însă va rămâne sub supraveghere medicală, conform recomandărilor de specialitate.

Reacţie severă la vaccinul anti-covid-19. O femeie din Olt a intrat în șoc anafilactic
Reacție adversă severă la vaccin. Inquam Photos / Octav Ganea

Valeriu Gheorghiță, despre incidentul din județul Olt

Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează programul național de vaccinare, a declarat că femeia care a intrat în șoc anafilactic la doar câteva minute după ce primise prima doză de vaccin anti-covid-19 produs de AstraZeneca este internată într-un spital din Slatina, este în stare foarte bună şi cel mai probabil marţi va fi externată.

„Starea persoanei este foarte bună în momentul de faţă şi, din datele furnizate, urmează să fie externată în zilele următoare, probabil chiar mâine. Este de remarcat şi de subliniat faptul că personalul medical a reacţionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalină şi tot ce trebuie în cazul în care se instalează o astfel de reacţie. Eu aş putea sublinia un aspect, dacă ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare în Marea Britanie s-au semnalat două cazuri de reacţie anafilactică la persoane cu istoric de şoc anafilactic în antecedente, iar reacţia anafilactică este una foarte rară, din datele pe care noi le avem la dispoziţie apar circa 2,5 până la 5 cazuri la cel puţin un milion de doze administrate, este o evaluare făcută în Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fără să se înregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Antena 3.

În România, în ultimele 24 de ore, aproape 30.000 de persoane au primit vaccinul anti-covid-19. În același interval, au fost raportate 181 de reacţii adverse, inclusiv una de tip anafilactic. Alte 12 reacţii adverse sunt în curs de investigare. Din totalul celor 181 de reacții adverse, 35 au fost la vaccinul Pfizer, 57 la cel Moderna şi 89 la AstraZeneca.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...