Când poate începe vaccinarea prioritară a profesorilor. Operațiunea va dura o săptămână

Redacția IMPACT 21.02.2021, 18:26
Când poate începe vaccinarea prioritară a profesorilor. Operațiunea va dura o săptămână

Vaccinarea prioritară a personalului din sistemul de învățământ ar putea fi demarată în această săptămână, potrivit Ministerului Educației. Decizia nu este oficială.

Vaccinarea prioritară a profesorilor

Potrivit unei analize realizată duminică de Ministerul Educației împreună cu Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), vaccinarea prioritară a personalului din sistemul de învățământ ar putea porni în această săptămna. O decizie în acest sens ar putea fi luată luni și va fi anunțată de CNCAV.

De asemenea, Ministerul Educației a ținut să menționeze că „apreciază în mod deosebit eforturile făcute de către CNCAV în acest sens”.

Cum se va desfășura 

Fiecare universitate din România, ori fiecare inspectorat școlar județean, va furniza către DSP listele nominale cu personalul din învățământ care dorește să se vaccineze, pentru a se realiza programările. În acest moment, în platforma de vaccinare s-au înregistrat 128.817 angajați din sistemul de învățământ,

Potrivit autorităților, operațiunea va dura circa o săptămână. 

Centrele de vaccinare prioritară a personalului din învățământ sunt plasate în locații deja cunoscute. Pentru București, în complexul ROMEXPO se vor organiza 22 de linii de vaccinare.

Până la acest moment s-au vaccinat 42.000 angajați ai sistemului de învățământ. Dintre aceștia, 21.000 au făcut rapelul. Din acest număr se exclude personalul din învățământul superior medical, care a fost înregistrat la vaccinare în categoria „personal medical”.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că personalul din sistemul de educaţie va avea o linie dedicată pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

Ştiu foarte sigur din discuţiile repetate pe care le-am avut cu colonelul Valeriu Gheorghiţă că a încercat din răsputeri prioritizarea de sistem. Se amână cu 10 zile momentul în care educaţia va avea o prioritate de sistem, adică o linie dedicată. Şi se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile. Facem ce se poate în condiţiile date”, spunea el la B1TV, la sfârșitul lunii ianuarie.

De la începutul campaniei de vaccinare, numărul persoanelor vaccinate a ajuns la 788.508. Aproape 33.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care peste 17.000 de români au primit prima doză de vaccin, iar peste 15.000 doză de rapel. 

De asemenea, Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat joi că România este pe locul 3 în UE în ceea ce privește procentul persoanelor imunizate cu două doze de vaccin. România este pe locul 6 în UE în ceea ce privește totalul dozelor administrate (peste 1,2 milioane), în privința procentului de persoane vaccinate cu prima doză (3,*%) și în ceea ce privește media zilnică a dozelor administrate (38.942).