Veste genială pentru persoanele vaccinate anti-Covid: “Explicația pe care o găsim este sigur legată de vaccinare”

Elena Avramescu, Aurora Popa / 22.02.2021, 13:04
Veste genială pentru persoanele vaccinate anti-Covid: “Explicația pe care o găsim este sigur legată de vaccinare”

Veste genială pentru persoanele vaccinate anti-Covid. Numărul pacienților dializați care se prezintă infectați în Spitalul Parhon din Iași a scăzut cu 90% comparativ cu lunile trecute. Mai bine de jumătate dintre pacienții spitalului s-au imunizat cu serul anti-Covid, iar această categorie de persoane se încadrează în cea de-a doua etapă de vaccinare întrucât se consideră a fi parte din populația vulnerabilă.

Veste genială pentru persoanele vaccinate anti-Covid

La nivel European riscul de deces în cazul pacienților dializați și depistați cu SARS-CoV-2 este de 20%, ceea ce însemnă că 1 din 4 pacienți este predispus la un risc major de deces. În Romînia procentul este mai redus, însă riscurile sunt aceleași în cazul oricărui pacient care suferă de o bolaă cronică de rinichi.

La fiecare două săptămâni, bolnavii care necesită dializă sunt testați obligatoriu pentru depistarea virusului. Astfel din cei din cei 500 de pacienți ai Spitalului Parhon din Iași și  care se prezintau  a Laboratorul de Dializă până la vaccinare, aproximativ 20-25 erau depistați pozitiv.

Medicii de la Spitalului Parhon din Iași spun că au scăzut cu 90% cazurile celor depistați pozitiv în urma testărilor, iar în ultima perioadă au fost doar trei pacienți în total.

Veste geniala pentru persoanele vaccinate anti-Covid
Veste geniala pentru persoanele vaccinate anti-Covid

Ce vedem în prezent că după un val de pacienți infectați în octombrie, noiembrie, decembrie, când erau 20-25 de cazuri la fiecare testare din două în două săptămâni, numărul acetora se reduce foarte mult, acum două săptămâni a fost un singur pacient pozitiv. La testarea de săptămâna trecută au fost doar două cazuri de pacienți pozitivi, deci acest număr scade, spune dr. Ionuț Nistor, purtător de cuvânt al Spitalului Parhon Iași.

Din totalul de pacienți care au nevoie de dializă, 40% au trecut în mod natural prin boală și au supraviețuit infecției.

Nu s-au vaccinat toți pacienții. Vaccinarea nu este obligatorie, dar procentul de pacienți care au dorit să se vaccineze este mare. Vorbim de peste 50%, iar împreună cu cei care au trecut prin boală ajungem la acel procent protectiv de încetinire a bolii, adaugă medicul ieșean.

S-a înregistrat și o ameliorare absolut îmbucurătoare a mortalității printre bolnavii dializații care se îmbolnăveau de Covid. La Iași, rata mortalității era  âde 15-20%. După vaccinare, nu s-a mai înregistrat niciun deces .

Imunizarea este mult mai recomandată trecerii în mod natural prin boală. Pacienții care au suferit de forme medii sau severe ale infecției au rămas cu sechele majore. Numărul de reinternări în rândul acestora este de aproape 40%, pacienții suferind atât de sechele respiratorii, cât și complicații cardiovasculare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI