Reacția Kremlinului după ce Ucraina și Moldova au primit statutul de candidate la UE. „Cu cât par mai antiruși, cu atât europenii îi plac mai mult”

Beatrice Dumitru 24.06.2022, 20:28
Reacția Kremlinului după ce Ucraina și Moldova au primit statutul de candidate la UE. „Cu cât par mai antiruși, cu atât europenii îi plac mai mult”

Rusia a reacționat după ce Republica Moldova și Ucraina au primit undă verde pentru a începe procesul de aderare la Uniunea Europeană. Kremlinul a precizat că decizia blocului comunitar în privința celor  două state vecine este o problemă „internă”, dar a atacat Moldova despre care a spus că „vrea să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”.

Reacția Rusiei

Liderii UE au acordat statutul de candidat Ucrainei, a cărei armată se luptă cu forțele ruse de patru luni, și Republicii Moldova, într-o mișcare considerată de Kiev și Chișinău ca fiind istorică. Cele două țări vecine au solicitat aderarea la UE la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Decizia UE nu a fost pe placul Kremlinului, care a declarat că speră că legăturile deja tensionate ale Ucrainei și Republicii Moldova cu Moscova nu vor fi înrăutățite de noul statut al celor două state și a adăugat că decizia blocului comunitar este „desigur o chestiune internă europeană”.

Reacția Kremlinului după ce Ucraina și Moldova au primit statutul de candidate la UE. „Cred că cu cât par mai antiruși, cu atât europenii îi plac mai mult”
Dmitri Peskov, reacție după ce Ucraina și Moldova au devenit candidate la UE.

Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme nouă și mai multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a declarat Dmitri Peskov, citat de The Moscow Time.

„Moldova dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”

Dmitri Peskov a făcut referire la Moldova, după ce în ultimele luni mai multe atacuri din regiunea separatistă Transnistria susținută de Moscova au stârnit temeri că războiul cu Ucraina se va extinde peste graniță, din cauza a ceea ce el a numit creșterea ostilității față de Rusia.

„Lor li se pare că, cu cât devin mai antiruși, cu atât europenii ar trebui să-i placă mai mult. Moldova dorește să devină europeană mai mult decât europenii înșiși”, a adăugat Dmitri Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dat exemplul Turciei, care așteaptă de mai bine de 20 de ani să adere la UE, proces care ar putea dura la fel de mult și în cazul Ucrainei și Moldovei.

„Îmi amintesc că acum mai bine de 20 de ani am început să slujesc ca diplomat la ambasada noastră din Turcia. Ankara spera să devină candidată la UE și era gata să renunțe la multe lucruri pentru a deveni o parte organică a Europei. Ei bine, vedem că Turcia nu a depășit această candidatura, dar a devenit o țară suverană, independentă”, a mai spus că Dmitri Peskov.

Între timp, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a acuzat UE și NATO că au reunit o „coaliție de război împotriva Rusiei”, numind UE un bloc non-militar și o „uniune anti-Rusia”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...