Război Ucraina, ziua 144. Ruşii au folosit muniţie incendiară în Doneţk. Softurile centralei de la Cernobîl, furate

Ioana Bucur 17.07.2022, 14:26
Război Ucraina, ziua 144. Ruşii au folosit muniţie incendiară în Doneţk. Softurile centralei de la Cernobîl, furate

Război în Ucraina, ziua 144 – Pauza operațională anunțată de Moscova a ajuns la final, a transmis Ministerul rus al Apărării. În atacurile din noaptea de sâmbătă spre duminică, rușii ar fi folosit muniţie incendiară în Doneţk. Softurile centralei de la Cernobîl au fost furate în timpul ocupației armatei invadatoare în lunile februarie și martie. Centrul de măsurare a radioactivităţii din zona de excludere a Centralei nucleare a devenit parțial nefuncțional.

Pauza operațională, încheiată. Armata Rusiei ar fi folosit muniție incendiară în Donețk

Ziua 144 a războiului din Ucraina a venit cu un anunț din partea Ministerului rus al Apărării, care a transmis că pauza operațională a armatei s-a încheiat, militarii reluându-și atacurile pe mai multe axe de avans pe frontul din Ucraina.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), rușii ar urma să lanseze mai multe atacuri de la sol, ținta principală fiind zona Sloviansk – Siversk – Bahmut. ISW transmite că este posibil ca Vladimir Putin să fi cerut armatei să preia controlul asupra regiunii Harkov, un obiectiv dificil de realizat.

Nexta scrie că în atacurile din noaptea de sâmbătă spre duminică, trupele Rusiei au folosit muniție incendiară Marinka, regiunea Donețk, inclusiv rachete Grad cu termit.

„Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici”

Noi informații vin și de la centrala de la Cernobîl. Olexandr Barsukov, directorul adjunct al Centrului de măsurare a radioactivității din zona de excludere a centralei nucleare a transmis că acesta a devenit parțial nefuncțional, motivul fiind faptul că în timpul ocupației din lunile februarie și martie, militarii ruși au furat softurile echipamentelor.

Ar fi fost furate hardurile calculatoarelor și programele pe care lucrau specialiștii de la centru, sub pretextul unei suspiciuni că în acele laboratoare Ucraina ar fi creat, de fapt, armament nuclear.

„Când ocupanţii au intrat aici, din relatările celor care au rămas aici, au fost desfăcute toate calculatoarele. Ei susţineau că noi aici ne pregăteam pentru crearea armamentului nuclear. Era o informaţie falsă. Au stricat toate computerele şi softul cu care lucrau toate echipamentele pe care le avem aici. Probabil au căutat informaţii.

Au scos toate hardurile şi le-au aruncat prin jur. Am încercat să le căutăm şi să le montăm din nou, dar până acum acest lucru a fost imposibil. Conducerea unităţii noastre duce tratative cu diferite companii, inclusiv cu companiile care ne-au furnizat aceste echipamente.

Comisia Europeană ne-a ajutat să creăm acest laborator şi în scurt timp ne-au promis că ne vor aduce softuri noi şi vom încerca să repornim aceste echipamente”, a afirmat Olexandr Barsukov.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...